ХРАНА, КОЯТО НИ ОГРАБВА

Всички въглехидрати от храната се преобразуват в храносмилателния тракт в глюкоза, която преминава в кръвта, за да достигне до всички клетки на организма. Заедно с кислорода в клетките глюкозата привежда в дейност целия организъм: мускулите се съкращават, произвежда се топлина,  мозъкът изпълнява своите функции. За да функционира правилно, този чудесен орган постоянно се нуждае от две вещества: глюкоза и кислород. Всеки ден нашият мозък поглъща около 140 г глюкоза. За да може да проникне във вътрешността на клетките и да бъде изгорена, произвеждайки енергия, глюкозата се нуждае от хормона инсулин. Когато влезе в клетките, глюкозата се нуждае от витамините от група В, за да може да изгори и да произведе енергия. Затова, когато консумира рафинирана захар, организмът трябва да използва собствените си запаси от витамин В, за да може да я включи в процеса на метаболизма с риск да ги изчерпи. Рафинираната захар внася само калории, но не и необходимите вещества за нуждите на организма. ( За разлика от нея, пълнозърнестите храни са богати на витамините от група В и много други полезни нутриенти.)

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/