ХРАНИТЕЛЕН ВЪЗПАЛИТЕЛЕН ИНДЕКС

Лесно е да се разбере дали една храна предизвиква или потиска възпаление – дайте я на хората и следете какво се случва с нивата на техния С-реактивен протеин и други възпалителни маркери. С този метод можете да проверите влиянието на отделни хранителни вещества, цели храни, ястия или цели модели на хранене.

За да оценят хранителните режими на хората, изследователите са разработили Хранителен възпалителен индекс, като са прегледали хиляди подобни експерименти, за да създадат система за оценяване. Колкото по-провъзпалителни храни консумирате ежедневно, толкова по-висок е вашият резултат и обратно, колкото по-противовъзпалителни са храните, толкова по-нисък е той. Ако общо взето консумирате повече противовъзпалителни от провъзпалителни храни, можете да постигнете целта – противовъзпалителен хранителен режим.

Най-общо казано, установено е, че компоненти на преработени храни и животински продукти като наситени мазнини, трансмазнини и хилестерол предизвикват възпаление, докато съставки на непреработени храни от растителен произход като фибри и фитонутриенти имат силен противовъзпалителен ефект.

P.s. Непреработени растителни храни не означава непреминали кулинарна обработка, а използвани в естественото им състояние и приготвени по щадящ начин (варене, печене) Разбира се плодовете, повечето зеленчуци, семената и ядките са най-пълноценни в сурово състояние.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър