ХРАНИТЕЛНИ ФИБРИ И РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Първият голям преглед, озаглавен ,,Хранителни фибри и регулиране на теглото“, включва дузина интервенционни изследвания, в които хората били рандомизирани в хранителни режими с по-високо или по-ниско съдържание на фибри. Допълнителната консумация на 14 грама фибри дневно довела до средно отслабване с 1,9 килограма за 3,8 месеца. Това прави само около 450 грама на месец, но отслабването било по-голямо сред онези, които имали нужда от него; участниците в изследванията с наднормено тегло или затлъстяване отслабнали три пъти повече в сравнение със слабите участници.  Както станало видно, увеличения прием на фибри довел до 10-процентен спад на ежедневния прием на калории. Защо повече фибри означава по-малко калории? Защото по принцип се счита, че фибрите имат нула калории, така че те добавят обем към храната, но без да прибавят допълнителни калории.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър