ХРАНИ КОИТО ПОМАГАТ НА ОЧИТЕ

През 1988 г. изследователи от Уисконсин са започнали проучване на връзката между храненето и очното здраве, в което са включили 1300 души. Десет години по-късно те публикуваха съобщение  с резултатите от проучването, показващи, че хората, консумирали най-много лутеин (специфичен тип антиоксидант] имат с една втора по-малко катаракти отколкото хората, консумирали най-малко лутеин. Лутеинът е интересно химическо вещество, защото освен че се намира в изобилие в спанака и други зеленчуци с тъмнозелени листа, е интегрална част и на очната леща. Подобно на това, хората, които консумирали най-много спанак, имали с 40 % по-малко катаракти. Тези две очни състояния, макуларна дегенерация и катаракта, възникват, когато не консумираме достатъчно количество силно зелени листни зеленчуци. И при двете състояния излишъкът от свободни радикали, които вероятно са отговорни за възникването им, се повишава от употребата на животински храни и намалява от употребата на растителни храни.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл