ХРИСТИЯНИН И (ИЛИ) БИЗНЕСМЕН?

 

Фирмата Биокс в Монтерей, Мексико, произвеждаща хранителни подправки, била изправена пред банкрут. Братята Раул, Хорхе и Оскар Гомес със срам приближили до леглото на своя умиращ баща и му признали истината. Причината била в ниския морал и многото грешки на работниците, в лошия психологически климат. Бащата им препоръчал да организират библейска група в предприятието. Всяка сутрин всички желаещи – от чистачките до лаборантите – се събирали, за да чуят проповед. Всеки работник получил Библия. За една година нещата коренно се променили. Работниците имали нова мотивация за работа, производителността се увеличила с 45%, драстично намалял бракът. Фирмата бързо тръгнала нагоре. Всяка сряда една десета част от нейните брутни доходи се превеждала на сметката на мисионерски и хуманитарни организации. Едно провалено предприятие се превърнало в частица от Божието царство.

Тази и още 23 подобни истории за успеха на фирми, поставили дейността си на вярност към Бога, описва книгата “Исус на върха” от Йорг Кноблаух. В една от главите авторът пита: “Аз бизнесмен ли съм, който в същото време е и християнин, или съм християнин, който е и бизнесмен?” Той дава седем стъпки за успешен бизнес на християнски основи. Някои от тях са: редовна молитва на шефа за работниците, клиентите; общ библейски час всяка седмица, разпространяване на християнска литература вътре и извън фирмата, дарение на десетата част от печалбата.

Нека Бог да благослови деловите хора в църквите и да им вложи в сърцата да търсят не само печалбата, но и да се покоряват на Неговата свята воля.

 

„Предай на Господа пътя си и уповавай на Него. и Той ще извърши очакването ти.“  Псалом 37:5

 

ХРИСТОС БЛАГОСЛАВЯ НЕ САМО ВРЕМЕТО НА БОГОСЛУЖЕНИЕ, НО И ДЕЛНИКЪТ.