ЦЕНЕН ИЗТОЧНИК НА БЕЛТЪЧИНИ

Соята се определя като белтъчно-мастен продукт, докато фасула, граха и лещата се определят като белтъчно-въглехидратни продукти. Белтъкът в соята достига 40%, което го определя като продукта с най-високо белтъчно съдържание от всички останали продукти ( за сравнение белтъка в месото е около 20 %). Въглехидратите са два пъти по-малко от останалите варива. Соевият белтък е с добър аминокиселинен баланс, но наличието на целулоза в продукта, не позволява оптималното му усвояване. По-нови изследвания обаче доказват, че усвояемостта на белтъка от соята е най-висока, в сравнение с белтъка на останалите растителни продукти. Проучвания са показали, че докато усвояемостта на белтъка от соята е около 86 %, то от соевия изолат, неговата усвояемост достига до 95 %. За сравнение усвояемостта на белтъка от месото и рибата е около 94 %.

Соята съсдържа фитоестрогени като изофлавони и лигнани, които имат важна роля в превенцията на някои форми на рак и сърдечно-съдови заболявания. Проучвания са показали, че фитоестрогените могат да повлияят благоприятно и менопаузните симптоми при жени, включително и поддържане на костната плътност. Соевият протеин има благоприятно действие и върху серумните липиди, като понижава нивото на холестерола.

,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“ проф. Божидар Попов.