ЧАЙ ХИБИСКУС СРЕЩУ ХИПЕРТОНИЯ

Чаят хибискус (каркаде), който се приготвя от едноименното цвете е известен още като ямайски чай или кисел чай. С характерен кисел вкус на червена боровинка и яркочервен цвят, този билков чай е популярен в цял свят и се сервира както горещ, така и студен. В едно сравнение на антиоксидантното съдържание на 280 често употребявани напитки, този чай се класира на първо място, като побеждава другите известни претенденти, в това число и често възхвалявания зелен чай. Само час след консумирането му, антиоксидантната мощ на кръвния ви поток рязко нараства, което показва, че антиоксидантните фитонутриенти от чая са абсорбирани във вашата система.

Едно двойно сляпо, плацебо контролирано изследване на университета Тъфтс, което направило сравнение на чая каркаде с изкуствено оцветено и ароматизирано негово подобие установило, че три чаши чай каркаде дневно значително понижавали кръвното налягане при прехипертонични участници (с кръвно налягане от 120/80 до 140/90) в зряла възраст в сравнение с плацебо напитката.

Клинично изпитание PREMIER рандомизира стотици мъже и жени с високо кръвно налягане в контролна група, на която само е даден съвет и група с активна интервенция в начина на живот. На контролната група била връчена брошура и на участниците било препоръчано, да отслабнат, да намалят приема на сол,  да спортуват повече и да се хранят по-здравословно. Групата с поведенческа интервенция получила същите указания, но изследваните  участвали в консултации, присъствали на групови сеанси, водели си дневник за храненето и следели  своята физическа активност, прием на калории и натрий.

За шест месеца интервенционната група постигнала спад от четири пункта в систоличното кръвно налягане в сравнение с групата, на която само били дадени съвети. Това може да не изглежда много, но отнесено към цялото население, спад от пет пункта може да доведе до 14 процента по-малко смъртни случаи от инсулт, 9 процента по-малко инфаркти с фатален изход и 7 процента по-малко смъртни случаи общо всяка година. Междувременно в изследването на Тъфтс една чаша чай каркаде при всяко хранене успяла да понижи систоличното кръвно налягане на участниците  с шест пункта в сравнение с това на участниците в контролната група.

За да свалите кръвното си налягане, ще трябва да отслабнете, да намалите приема на сол, да спортувате повече и да се храните по-здравословно, но доказателствата сочат, че добавянето на чай каркаде към ежедневната ви програма може да предложи допълнителна полза, сравнима дори с тази от медикаментите срещу хипертония.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.