ЧРЕВНАТА ФЛОРА ПОД ЗАПЛАХА
Храносмилателната ни система е населена с микроорганизми, които допринасят за разграждането на храната. Съвкупността от тези микроорганизми се нарича чревна микрофлора (или чревен микробиом). Чревната микрофлора реагира по различен начин на изкуствените подсладители в сравнение с истинската захар. Колкото повече са изложени на изкуствени подсладители, толкова по-трудно е за микроорганизмите да разграждат истинската захар. Проучване, проведено върху мишки, показва, че консумацията на изкуствени подсладители води до промени в чревната микрофлора, заради които намалява способността на мишките да разграждат захарите. Невъзможността да се разграждат захари вследствие на променения микробиом може да намали количеството хранителни вещества, които тялото ни извлича от храната. Това означава, че е възможно да не получаваме витамините и минералите, от които се нуждаем, дори да консумираме достатъчно от подходящите храни (например при разграждането на плодовете).
P.S. Полезните храни, от които при нормално храносмилане получаваме необходимата ни глюкоза са плодовете, пълнозърнестите, картофите и др.
Сп. ,,Българска наука“ 13.08.2022г.
ИЗТОЧНИК: Trick or Treat? How Artificial Sweeteners Affect the Brain and Body