ЧУДОТО СЕ СЛУЧВА
Хранителната индустрия е притъпила до краен предел чувствителността на небцето ни с хиперсолени, хиперсладки и хипермазни храни. Добрата новина е, че според изследванията колкото повече консумираме здравословни храни, толкова повече започваме да ги харесваме.
Поставете хора на хранителен режим с ниско съдържание на сол и отначало за тях всичко ще има вкус на картон. Не е трудно да си представите как участниците в изследването си мислят, че никога не биха могли да живеят така. След това обаче чудото се случва. През следващите седмици те започват все повече и повече да харесват вкуса на безсолната супа и все по-малко и по-малко вкуса на солената супа. Вкусовете ни физически се променят. Оставени сами да солят супата на вкус, те добавят все по-малко и по-малко, колкото по-дълго са на хранителен режим с ниско съдържание на сол и започват да я предпочитат именно така. Накрая супата им се струвала достатъчно солена с половината от обичайното количество сол. Колкото по-дълго консумираме здравословни храни, толкова по-вкусни стават.
,,Можем без диети“ д-р Майкъл Грегър