Шест прости правила, които помагат да улесним живота си!

 

Михаил Лабковски не крие факта, че е станал психолог, за да се справи със собствените си проблеми. И твърди, че е успял. Като резултат от 30-годишен опит и наблюдения, той формулира шест правила, които според него могат да помогнат да се справим с невротичното поведение.

Те са от помощ и за всеки, който иска да подобри всекидневнието си.

 

Правило 6. Прави само това, което искаш

Това е основното правило. Правете само онези неща, които наистина искате да правите. Звучи почти невъзможно, но работи във всяка ситуация, независимо дали става дума за всекидневни (Какво да сготвя за вечеря?) или променящи живота решения (Да сменя ли професията си? Да се женим ли? Да имаме ли дете?). Запитайте се кое е това, което самите вие искате и се вслушайте в сърцето си.

Ако искате да отгледате самостоятелно дете със стабилна психика, това умение трябва да се възпита от раждането – въпроси като „Какво искаш да правиш сега?“, „Какво искаш да облечеш?“, „Какво искаш да ядеш“ са първите стъпки.

 

Правило 5: Не прави това, което не искаш да правиш

Отстъпките и компромисите според Лабковски са основното, което разрушава нашето психично и дори физическо здраве. Идеята „Не искам да го правя, но трябва“ е най-вредната според него. Избягвайте по всякакъв начин да правите неща, които не искате. Много от нещата, които приемате като наложени отвън задължения всъщност са ваш собствен избор.

 

Правило 4. Не мълчи, ако нещо не ти харесва

Типичното поведение на невротика е да натрупва възмущението си, след което да страда и да спори с въображаем противник в главата си. По-полезно и здравословно е всеки да се научи да казва „Не, не ми харесва. Не ми говори по този начин.“ Според Лабковски това е нужно да се каже еднократно. Ако не последва реакция, такива взаимоотношения е по-добре да се отбягват.

 

Правило 3. Не отговаряй, ако не те питат

Изявления като „Ти си ужасен!“, „Уморих се от…“ и други подобни не са въпроси. Не е нужно да им отговаряте. Обикновено обаче те провокират хората да отговарят. Например „Какво има? Защо се оплакваш?“ Трябва да разберете, че подобни изказвания са манипулативни фрази, които невротиците използват. Лабковски съветва да не отговаряте, или да отговорите според правило 4 – „Не ми харесва да ми говориш така.“

 

Правило 2. Отговаряй само на въпросите

Ако ви зададат въпрос и отговорите само на него, вие сте уверен човек. Всяко допълнително обяснение или уточнение може да се тълкува като оправдание. Ако някой има нужда от детайли, ще зададе допълнителни въпроси.

 

Правило 1. Говори само за себе си, когато спориш

Основният принцип е да обясните какви са вашите чувства и очаквания как околните да се държат с вас. Това правило не предизвиква конфликти, защото по този начин не спорите с партньора си – само говорите за себе си и своите чувства.

Лабковски е убеден, че ако спазвате тези правила в продължение на шест месеца, положителните промени са гарантирани.