Щастливи заедно: бракът под обстрел

 

Знаете ли какво е днес съотношението между бракове и разводи? Ето официалната българска статистика за 2016 г. от Националния статистически институт:

Сключени бракове през 2016 г. – 26 803. Разводи – 10 603. 40% от браковете през 2016 г. са завършили с развод.

Всеки втори брак в България приключва с развод до 10-тата година.

Тук е уместно да ви задам един актуален въпрос: Бихте ли се подложили на операция, ако ви кажат, че шансовете ви за успех са 50/50! Нищо чудно, че при вероятност 50% за успех младите хора днес нямат особен ентусиазъм да сключват бракове.

А знаете ли колко години бяха нужни на България, за да достигне „американския модел“ в брака – съжителство без брак и всеки втори брак да завършва с развод? Ето още една официална статистика  от Националния статистически институт:

 За двадесет години от 1990 г. до 2010 г.  – броят на сключените бракове е намалял с 60%.

България е на първо място в ЕС по брой на извънбрачните деца. 59,1% от всички живородени деца в страната са извънбрачни.

А знаете ли по каква причина се развеждат хората най-често? 62.6% се развеждат по „взаимно съгласие“. Тези, които преди 10 години са си казали, че ще бъдат заедно „Докато смъртта ни раздели“, сега вече по „взаимно съгласие“ не могат да се търпят повече.

Тревожни факти за семейството в България днес

  • Според статистиката на Националния статистически институт от преброяването на населението през 2011 г. в България броят на семействата е 1 309 229, с двама родители е 996 446, а броят на семействата с един родител е 312 783. А семействата с един родител, в които за децата се грижи само майката, са 251 325. Иначе казано, малко повече от една четвърт от децата живеят само с един родител, който обикновено е майката. Защо това е проблем?
  • Данните ясно показват, че децата в домове, където присъстват и двамата биологически родители, по-рядко имат проблемно поведение и криминална активност. Мнозинството от малолетните престъпници идват от разрушени домове, обикновено с един родител – майката (family.org).
  • Изследователи от Колумбийския университет и болничния център Св. Люк/Рузвелт в Ню Йорк посочват разпадането на семейния живот за основна причина за проявите на насилие от малолетни. Те казват, че семейството е важно, защото то „задържа юношите в границите на обществените ценности“. Промяната в семейната структура – увеличаването на семействата с един родител и разпадането на семейния кръг (родители, деца, баба и дядо, лели и чичовци, роднини) оставя по-малко време, търпение, последователност и гъвкавост при отглеждането на децата (family.org).
  • Статистиката от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки, заяви в предаването по BTV „Всяка неделя“ Гергана Куцева от Български фонд за жените (…). По думите ѝ 50% от момиченцата, които наблюдават насилие в дома си и живеят в ситуация на насилие, са склонни да се превърнат в жертви, както и момченцата да се превърнат в насилници (https://btvnovinite.bg/bulgaria/vsjaka-treta-zhena-v-balgarija-e-zhertva-na-domashno-nasilie.html).
  • В много семейства чрез повторен брак се пренасят останките от предишния – навици, приятелства, финансови задължения, деца. Често единият родител е осиновител на децата на другия – едно ново предизвикателство във взаимоотношенията.
  • Бракът на българина трае средно 15-16 години. Това показват данните на Националния статистически институт. Продължава трайната тенденция за намаляване на браковете и увеличаване на броя на разводите у нас в сравнение с последните 50 години (https://www.flashnews.bg/natsionalnata-statistika-pred-fn-balgarite-masovo-predpochitat-sazhitelstvoto-pred-braka/).
  • Може да се отчете ясна тенденция – почти два пъти са се увеличило съжителството – докато преди 4% от населението е живеело без сключен юридически брак, днес процентът е скочил на 8 (пак там).

 

Дотук картината изглежда доста мрачна и безнадеждна. Но днес ние няма да оплакваме окаяното състояние на съвременния брак. Нито пък да осъждаме хората, които живеят без брак или се развеждат. Това, в края на краищата, е личен избор. Искаме да заявим ясно и категорично:

Днес, в 21 век, е възможно да имаме щастлив брак до края на живота си.

Днес, в 21 век, е възможно да се обичаме „Докато смъртта ни раздели“.

Днес, в 21 век, бракът може да бъде онзи стълб на обществото, за което е бил създаден още от Сътворението.

 Затова ще отговорим на три въпроса:

1) Защо е важно да останем заедно „Докато смъртта ни раздели“?

2) Кои са основните причини за разрушаването на браковете?

3) Как да запазим любовта един към друг за цял живот?

Защо е важно да останем заедно „Докато смъртта ни раздели“? 

 Има много психологически проучвания, които установяват, че стабилният брак допринася за цялостното здраве и щастие на женените хора: физически, психически, социално и духовно. Само, моля, неженените, разведените и овдовелите да не се засягат – всеки човек може да има удовлетворяващ живот. Тук говорим за тенденции.

„Хората със семейство живеят по-дълго“. Новото изследване е проведено от д-р Илене Сиглер и нейните колеги от Медицинския университет Дюк в Северна Каролина.

 Разведен и непушач е почти толкова опасно, колкото женен и пушещ 1 пакет цигари на ден (Добсън, Marriage And Family Home Reference Guide, 2000, с. 364).

 Неженените мъже е много вероятно да станат алкохолици, наркомани, престъпници. Те са по-раздразнителни и импулсивни. Те са рискова група за много антисоциални дейности (пак там, с. 305).

 Влиянието на нестабилното семейство върху обществото: „Без брак е много лесно да започнеш да се носиш по течението на взаимоотношенията. Също така в семействата, в които родителите са се разделили или развели, децата се справят по-зле в училище и е по-вероятно да страдат от психични проблеми, както и да развият зависимост към наркотиците”. http://www.evangelskivestnik.net/

Женените хора са по-добре финансово. „Какво е влиянието на брака и развода върху финансовото състояние? Данни от Национално дългосрочно проучване на младежи, което проследява живота на хора на 20, 30 и 40 години, показва, че в течение на времето неженените бавно повишават своите доходи. Женените имат повишение на доходите със 77% повече от неженените. Освен това богатството им се увеличава средно с 16% за всяка година от брака. Доходите на разведените започват да спадат четири години преди развода, а средно спадат със 77%“ (Journal of Sociology; https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1440783305058478).

„Ако приемем всички неврози за 100%, то 66% се дължат на семейни конфликти, 12% – на служебни, 7% – на смърт на близки хора, а останалите 15% – на други причини” (Бейлин, П. Поговори с мен, докторе. Медицина и физкултура, С., 1986, с. 42).

„Проучванията показват, че за двойките, които живеят заедно преди брака се увеличава с 50% вероятност за развод от тези, които не го правят. Тези, които съжителстват без брак също имат по-неудовлетворяващи и нестабилни бракове.” (Dobson, James. Complete Marriage and Family Home Reference Guide, Tyndale House Publishers, Illinois, с. 268).

Да останем заедно, докато смъртта ни раздели, ще има положително влияние върху всички сфери от живота ни:

Физически – по-добро здраве и дълголетие

Психически – по-стабилни чувства и здрав разум

Социално – по-добри взаимоотношения; по-добро общество

Духовно – по-добър морал

 

Йорданка Дейчева, психолог

Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg