ЩАСТЛИВИ ЗАЕДНО: 7 ПРИНЦИПА ЗА ДОБЪР БРАК

Как да запазим любовта си един към друг за цял живот?

 

Тест за любовта

За да лекуваме нещо, трябва да му поставим диагноза. Затова всеки трябва да направи тест за състоянието на любовта си.

Оценете наличието и развитието на всеки аспект от любовта си по тристепенна скала: Да/Не/Донякъде

Любовта дълго търпи

и е милостива,

любовта не завижда,

любовта не се превъзнася,

не се гордее,

не безобразничи,

не търси своето,

не се раздразнява,

не мисли зло,

не се радва на неправдата,

а се радва заедно с истината,

всичко премълчава,

на всичко вярва,

на всичко се надява,

всичко търпи.

Любовта никога не преминава

(Първо Послания към коринтяните 13:4-8; Библия, ревизирано издание)

Скала за оценяване: Ако липсва някой аспект от любовта, бракът ви е в голяма опасност. Вземете незабавно решение да започнете да го развивате в отношението си към любимия човек.

Ако сте отбелязали „Донякъде“ на повече от 50% от аспектите на любовта, бракът ви може да върви към „изстиване“. Не оставяйте най-важната връзка в живота ви, от която зависи щастието ви, да се превърне в навик. Вземете незабавно решение да превърнете всичките „Донякъде“ в категорично „Да“.

Ако сте отбелязали „Да“ на повечето или всички аспекти на любовта, вие сте за завиждане. Пожелавам ви да запазите тази любов завинаги!

 

7 принципа за щастлив брак

  1. Трябва да си поставим съзнателна цел да работим за доброто на брака си

„Макар и да се появяват трудности, объркани ситуации и обезсърчение, нито мъжът, нито жената трябва да допускат мисълта, че тяхната връзка е била една грешка и да се отчайват. Решете да бъдете всичко възможно един за друг. Продължавайте да си оказвате един на друго същото внимание, както в началото. Насърчавайте се един друг по всякакъв начин, за да водите борбата на живота. Мислете как да си доставяте повече щастие един на друг. Оказвайте си взаимна любов и си правете отстъпки. Тогава бракът вместо да бъде край на любовта, ще бъде едва началото й” (Уайт, Е. Дом и семейство, издателство “Нов живот”).

Тези думи са написани през XIX век от най-превежданата жена-писател в световен мащаб Елън Уайт. Обаче тяхното послание е изключително актуално и за нашето време, когато и най-малкото неразбирателство става повод съпругът и съпругата да започнат да мислят, че това не е правилният човек за тях. А това е разрушително за брака.

Ако желаем да имаме добър и щастлив брак, никога не трябва да допускаме мисълта, че нашата връзка е била нещастна грешка. Освен в случаите на домашно насилие и изневяра, разбира се. Тогава имаме морално основание да напуснем връзката. В другите случаи трябва да вземем съзнателното решение да бъдем човекът, който прави любимия си щастлив. А не човекът, който чака другия да го направи щастлив. И да покажем това чрез времето и усилията, които влагаме за изграждането на брака си.

 

  1. Трябва да се учим как да проявяваме любовта си в брака

Любовта има много лица: силно желание; романтика и страст; чувство за принадлежност; общуване и приятелство; себеотрицателна любов. Както се убедихме от Теста за любовта, тя има много важни аспекти. Ако желаем „топъл“ брак, трябва всеки ден да проявяваме различните ѝ аспекти в отношението и действията си към любимия: да показваме страстта си към него/нея, да отделяме време за изграждане на приятелството помежду ни, да поддържаме живо общуването, да бъдем търпеливи и т.н.

„Има много хора, които смятат за слабост проявата на любов и се държат толкова сдържано, че отблъскват другия. Този дух спъва потока на взаимното чувство. Когато изразяването на взаимното благородно влечение се потиска, то увяхва и сърцето се усамотява и изстива. Трябва да се пазим от тази грешка. Любовта не може да съществува дълго, ако не й се два израз. Не оставяйте сърцето, което е свързано с вас, да чезне от лиса на любезност и съчувствие…

Всеки трябва да се стреми повече да дава любов, отколкото да иска такава. Развивайте всичко най-благородно у вас и винаги бъдете готови да признавате доброто един у друг. Съзнанието, че сме ценени, ни изпълва с чудно въодушевление и носи голямо задоволство” (Уайт, Е. Дом и семейство, издателство “Нов живот”).

 

  1. Трябва да се научим как да разрешаваме конфликтите и да изхвърлим насилието от дома си

Градивното разрешаване на конфликтите е много важно умение, което можем да усвоим. Целта е и двете страни да останат удовлетворени, а не едната да чувства, че е винаги ощетена или принудена да отстъпва.

Една задълбочена и изчерпателна книга за доброто общуване и градивното разрешаване на конфликтите в брака е „Тайната на сполучливия брак“ от Нанси Ван Пелт. Тя е специалист в областта на психологията на общуването, семейните отношения и начините на поведение. Написала е 21 книги, преведени на 30 езика. Ръководила е над 1 000 семинара по семейни отношения.

https://newlife-bg.com/product/1/Tajnata-na-spoluchliviq-brak.html

Не се опитвайте да заставяте насилствено другия да се подчинява на вашите желания. Вие не можете да правите това и да запазите любовта си един към друг. Проявата на инат унищожава мира и щастието в дома. Не позволявайте в брачния ви живот да има караници. Ако допуснете това, и двамата ще бъдете нещастни. Бъдете любезни в думите си и нежни в постъпките си. Отстъпвайте от своите желания” (Уайт, Е. Дом и семейство, издателство “Нов живот”).

 

      4. Трябва да се научим как да си прощаваме: всяка сутрин да започваме на чисто

„Гневете се, но без да съгрешавате; слънцето да не залезе в разгневяването ви“ (Ефесяни 4:26). Нормално е понякога да се ядосаме, но не е нормално да крещим или обиждаме партньора си; да не говорим пък за удари.

Първо, трябва да осъзнаем, че всеки един от нас някога е бил и някога ще бъде в ситуация, когато извършва нещо лошо, съжалява и някой му прощава. Затова, когато партньорът ми изпадне в ситуация, когато е извършил нещо лошо, съжалява за това – аз трябва да му простя. И то да му простя не след 1 година, а сега – докато още не е залязло слънцето, т.е. веднага щом поиска прошка. И на другия ден да не му натяквам за миналото.

Второ, прошката показва, че искам да дам на другия (а и на себе си) втори шанс. Много успешна стратегия е да си спомня отношението си към любимия човек в началото, когато бяхме силно влюбени. Дали тогава се дразнех от всяка малка грешка или недостатък? Не, тогава дребните кавги не разклащаха основите на нашата връзка, защото любовта ни „принуждаваше“ да си прощаваме лесно. Ако желаем да бъдем щастливи заедно, трябва и след 20 години да се упражняваме в прошка.

Разбира се, ако единият партньор постоянно злоупотребява с добротата на другия и го обижда и подиграва, а жертвата все трябва да прощава, тогава ситуацията е съвсем различна. Малтретираният трябва да постави граница и да излезе от връзката, докато насилникът не промени поведението си.

 

  1. Трябва да взема твърдо решение да остана верен на съпруга/съпругата си

Наскоро бях на двоен празник на една съседка – 70 годишен юбилей и 50 години брачен живот. Представете си, тя се е оженила на 20 години и след 50 години още живее с мъжа на младостта си. Не е възможно да запазим взаимната си любов без истинска вярност. Верността, както и любовта, са въпрос на решение и на приоритети.

Какво послание изпращам на мъжа/жена си, ако се заглеждам по чуждо и обичам да флиртувам? Изпращам му/ѝ посланието, че вече не е на първото място в сърцето ми; че вече имам различни приоритети от деня, когато съм обещал/а, че ще се обичаме, докато смъртта ни раздели.

За разкъсването на една връзка и създаването на нова е необходимо огромно количество енергия и усилия. Защо, вместо да влагам тази енергия за разрушаване, не я вложа в градене и не положа усилия за заздравяване на брака си? Много е по-лесно да запушим дупките на покрива, отколкото да съборим къщата от основите и да започнем да строим нова. А пък любимият човек е безкрайно по-ценен от една къща.

  1. Трябва да изградим доверие в нашия дом – да изхвърлим лъжата от него

Едно от нещата, които мисля, че сме постигнали в нашия дом – ние никога не крием нищо един от друг. Естествено, има съвсем дребни неща, които може и да забравим да си кажем – например кой се е обадил преди малко или какво съм купила от магазина. Но никога не крием важни неща един от друг, нито пък се лъжем за нещо. Аз наистина има пълно доверие в съпруга си и мисля, че това е едно от най-важните условия за добър и продължителен брачен живот.

 

  1. Трябва да имаме сходни разбирания по генералните теми в семейството: морални ценности, харчене на парите, възпитание на децата, отношение към родителите

Едно от най-важните неща оставих за най-накрая – ако имаме разминаване по тези най-важни теми – морал, възпитание на децата, как ще харчим парите, какво е отношението към тъщата – това ще поражда ежедневни спорове и конфликти в дома. Примери: Аз искам да излъжем роднините, а мъжът ми не иска. Аз забранявам нещо на децата, а мъжът ми го разрешава зад гърба ми. Аз искам да си купувам всеки месец нови рокли, а мъжът ми е против. Аз искам свекървата да не ми се меси в кухнята, а мъжът ми иска тя да му готви любимите манджи. Можете да се представите колко време ще изкара този брак.

„Но ако жената е капризна по характер, самодоволна, взискателна и обвинява съпруга си за мотиви и чувства, които произлизат само от нейния изкривен темперамент, ако тя няма нежна проницателност да разпознае неговата любов и да я оцени, когато той не отговаря на всяка нейна прищявка, тя казва, че той я пренебрегва и не я обича. Почти неминуемо тя ще докара в дома си точно това състояние на нещата, от което се оплаква и ще направи всички тези обвинения действителност.”

 

Добрият брак не идва от само себе си. Трябва доста да се поизпотим! Но щастието си струва.

 

Йорданка Дейчева, психолог; Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg