ЯБЪЛКИ ВСЕКИ ДЕН

,,Спестява ли една ябълка дневно посещение при онколога?’ Това беше заглавието на изследване, публикувано в Annals of Oncology, което си поставя за цел да определи дали изяждането на една ябълка (или повече) дневно е свързано с по-малък риск от раково заболяване. Резултатите: в сравнение с хората, които изяждат  средно по-малко от една ябълка на ден, вероятността хората, които всеки ден консумират ябълки, да се разболеят от рак на гърдата е 24 процента по-малка, като същевременно се наблюдава значително по-малък риск от рак на яйчниците, на ларинкса и колоректален рак.

Предполага се, че защитата от рак, която ябълките очевидно осигуряват, се дължи на антиоксидантните им свойства. Антиоксидантите  в ябълките са концентрирани в кората, което е логично: кората е първата отбранителна линия на плода срещу външния свят. Когато изследователи от моята Алма матер, Корнелския университет, накапали поотделно с екстракт  от кора и от месо на една и съща ябълка ракови клетки, се оказало, че екстрактът от кората спира растежа на рака десет пъти по-ефикасно.

Изследователите открили нещо в кората на органичните ябълки (вероятно налично и в обикновените), което очевидно активизира един потискащ туморите ген, наречен Maspin (серинов протеазен  инхибитор в млечната жлеза). Maspin е един от инструментите, които организмът ви очевидно използва, за да държи на разстояние рака на гърдата. Ето защо изследователите заключили, че ,,корите на ябълки не трябва да се изхвърлят от хранителния режим.”

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

P.S. При консумиране с кората, ябълките трябва да се измиват старателно.