ЯБЪЛКИ ИЛИ СОК ОТ ЯБЪЛКИ

Д-р Хабер и колеги изследват ефекта от консумирането на ябълки във всяка от трите им различни форми – цели ябълки, сос от варени ябълки и ябълков сок. Въпреки че се консумира едно и също количество калории, яденето на ябълки поддържа кръвната захар в по-стабилно състояние, отколкото пиенето на сок или използването на сос. В рамките на 60 минути ябълковият сок причинява спад на кръвната захар.

Кръвната захар след изяждане на ябълка е съизмерима с кръвната захар преди консумирането.  Кръвната захар се променя при консумация на сок, а резултатите от варените ябълки попадат между резултатите за сока и прясната ябълка. Един от ключовите фактори е обилното количество на фибри в пълноценните храни, като необработените ябълки. Фибрите, особено разтворимите – като пектина, забавят излизането на храната от стомаха и спомагат за по-бавната абсорбция на простите захари в тънките черва.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461

P.S. За разлика от бистрия сок, при приготвяне на смути, фибрите се запазват.