ЯЗВА НА СТОМАХА И ДУОДЕНУМА

Язвената болест представлява нарушена лигавица на стомаха или на дванадесетопръстника.

Причини:

 1. Лекарства. Аспиринът, кортизонът и стероидните лекарства могат сериозно да увредят клетките на стомашната лигавица. Един от главните странични ефекти на кортизона е стероидната язва.
 2. Подправки. Храните с много подправки силно стимулират отделянето на стомашни сокове, което може да предизвика увреждане на стомашната лигавица.
 3. Сложни комбинации на храни. Когато храните се задържат продължително време в стомаха, това осигурява на киселините повече контактно време със стомашния епител (лигавица), при което някои участъци се нараняват.
 4. Храни, повишаващи киселинността. Прясното мляко провокира секрецията на гастрин – хормон, който стимулира освобождаването на киселини. Рафинираната захар, рафинираното брашно и кафето също провокират образуването на язви, стимулирайки отделянето на киселини. Това не се отнася за естествените захари.
 5. Често хранене. Стомахът освобождава киселини, необходими за храносмилането, толкова пъти, колкото в него попадне храна. Въпреки, че храната се смесва със стомашните киселини и до известна степен ги неутрализира, честото стимулиране на отделянето им, без време на почивка за стомашната лигавица може да провокира появата на язва.
 6. Недостатъчно сдъвкване на храната. Когато храната не е достатъчно добре сдъвкана, не се смесва достатъчно добре със слюнчените ензими и това има стимулиращ ефект върху стомашната секреция, предизвиквайки увреждане на стомашната лигавица.
 7. Стрес. Най-важният фактор за поява на стомашни и дуоденални язви не е количеството на стреса, а отговорът на индивида спрямо него.
 8. Тютюнопушене. Намалява секрецията на бикарбонати от панкреаса, необходими за неутрализирането на стомашните киселини.
 9. Хранене преди лягане. Ако няма достатъчно време между вечерята и съня, стомахът не смила храната достатъчно бързо и произвежда голямо количество киселини.
 10. Антиациди

Антиацидите съдържащи калциев карбонат, могат да доведат до образуване на бъбречни камъни. Антиацидите, съдържащи натриев бикарбонат, като содата, предизвикват системна алкалоза и се отразяват на функциите на сърцето и бъбреците. Алуминиево-магнезиевите съставки, като алмагел, могат да доведат до намаляване на калция и фосфора, до алуминиева интоксикация и до натрупване на алуминий в мозъка, което е една от основните причини за болестта на Алцхаймер.

Профилактиката на всяко заболяване включва познаване на рисковите фактори и отстраняването им доколкото е възможно.

Язвата е сериозно заболяване, което изисква лечение и наблюдение от специалист, но след съгласуване с лекуващия лекар могат да се приложат и природни средства за облекчаване на състоянието.

 1. Диета и храна. Британско проучване показва, че при изследване на пациенти с язва, подложени на богата на влакнини диета и на диета с лека храна, рецидиви на язвата е имало при 80% от пациентите на лека храна и при 45% от пациентите на диета, богата на влакнини. Влакнините ускоряват преминаването на храната.
 2. Витамини

Витамин А. Предотвратява образуването на язви, помагайки на епителните клетки да произвеждат повече слуз.

Витамин С. При пациентите с язва обикновено се наблюдава по-ниско ниво на витамин С. Абсорбцията на витамин С се подобрява от биофлавоноидите, които се намират в плодовете и зеленчуците.

Витамин Е. Намалява язвите при опити с плъхове.

Витамин Р (рутин). Намалява възпалението на стомашната лигавица и увеличава капилярната устойчивост.

Витамин Y (съдържащ се в голямо количество в сок от зеле).  Наблюдения на д-р Гарнет Шени от Станфордския медицински университет са показали бързо излекуване на стомашни и дуоденални язви със сок от зеле. Той излекувал 62 от 65 пациенти, което е 95% от тях. Сокът от зеле лекува чрез увеличаване на устойчивостта на стомашния епител към действието на солната киселина. Сокът от зеле съдържа и метионин – аминокиселина, която участва в заздравяването на язвите. Консумация на сок от зеле по 200 мл на ден дава положителни резултати за срок от три седмици.Трябва да се започне с малки количества 30-40 мл. стигайки постепенно до оказаната доза. Провеждани са и лечебни курсове с изпиване на ½ чаша сок от зеле 3 пъти на ден в продължение на 10 дни, също с много добри резултати.

 1. Зехтин. Употребата на една супена лъжица зехтин три пъти на ден е старо народно лекарство при язви.
 2. Плодове. Авокадото и бананите стимулират образуването на нови стомашни клетки и слуз – сериозна преграда между стомашния епител и корозивните киселини.
 3. Цинк. Цинкът е с доказан протективен ефект, тъй като увеличава муцина, съдържащ се в слузта.
 4. Билки

Женско биле. Скандинавски учени са открили, че женското биле намалява образуването на киселини, стимулира секрецията на слуз и помага на клетките на стомашната лигавица да се възстановят.

Могат да се прилагат и жълт кантарион, лайка, живовляк, бял равнец, маточина.