ЯСТИЕ С ПЪЛНОЦЕННИ БЕЛТЪЧИНИ

В ястие, в което няма животински продукти можем да осигурим всички незаменими аминокиселини, т.е. пълноценни белтъчини, като комбинираме зърнени, бобови и ядки.

Ако искаме да предотвратим окислението на мазнините, трябва да добавяме във всяко ястие зелен лук, който има 10 пъти повече селен от зрелия лук. Селенът спира окислението на мазнините, с което предотвратява образуването на канцерогенни вещества в тях – качество, което си заслужава да използваме.

Ето рецепта за ястие, в което са вложени зърнени (просо), бобови (фъстъци) и ядки (орехи).

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

Продукти:

1 каф. чаша (150 г) просо

2-3 картофа (100г)

1 морков

1 глава лук

1-2 стръка зелен лук

50 г печени, обелени фъстъци

30 г орехи

12 средни печени чушки (може и от буркан)

Сол, зехтин, кокосово масло

Просото се вари с част от зеления лук, във вода в съотношение 1:5, с половин чаена лъжичка кокосово масло или зехтин и сол, до готовност (30-40 мин.) Ако се накисне предварително за 5-6 часа, съотношението с водата е 1:3 и продължителността на варене около 20 мин. Но за да сте сигурни, че е готово, опитвайте.

Картофите, моркова и лука се настъргват на дребно ренде или се блендират, зеленият лук се нарязва на дребно. Задушават се в малко вода и зехтин или кокосово масло за 5-10 мин и се добавя около 150 мл вода. Сваряват се, на слаб огън, до готовност.

Орехите и фъстъците се смилат

Всичко се омесва и чушките се пълнят със сместа. Овалват се в брашно, нареждат се в тавичка, върху намазнена хартия за печене. Отгоре  се намазват с четка с кокосово масло или зехтин и се пекат на 180 гр. до готовност

Ако сместа се окаже малко повече, остатъкът може да се използва за разядка.