ЯСТИЕ С ПЪЛНОЦЕННИ БЕЛТЪЧИНИ
В ястие, в което няма животински продукти можем да осигурим всички незаменими аминокиселини, т.е. пълноценни белтъчини, като комбинираме зърнени, бобови и ядки.
Ако искаме да предотвратим окислението на мазнините, трябва да добавяме във всяко ястие зелен лук, който има 10 пъти повече селен от зрелия лук. Селенът спира окислението на мазнините, с което предотвратява образуването на канцерогенни вещества в тях – качество, което си заслужава да използваме.
Ето рецепта за ястие, в което са вложени зърнени (просо), бобови (фъстъци) и ядки (орехи).
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
Продукти:
1 каф. чаша (150 г) просо
2-3 картофа (100г)
1 морков
1 глава лук
1-2 стръка зелен лук
50 г печени, обелени фъстъци
30 г орехи
12 средни печени чушки (може и от буркан)
Сол, зехтин, кокосово масло
Просото се вари с част от зеления лук, във вода в съотношение 1:5, с половин чаена лъжичка кокосово масло или зехтин и сол, до готовност (30-40 мин.) Ако се накисне предварително за 5-6 часа, съотношението с водата е 1:3 и продължителността на варене около 20 мин. Но за да сте сигурни, че е готово, опитвайте.
Картофите, моркова и лука се настъргват на дребно ренде или се блендират, зеленият лук се нарязва на дребно. Задушават се в малко вода и зехтин или кокосово масло за 5-10 мин и се добавя около 150 мл вода. Сваряват се, на слаб огън, до готовност.
Орехите и фъстъците се смилат
Всичко се омесва и чушките се пълнят със сместа. Овалват се в брашно, нареждат се в тавичка, върху намазнена хартия за печене. Отгоре се намазват с четка с кокосово масло или зехтин и се пекат на 180 гр. до готовност
Ако сместа се окаже малко повече, остатъкът може да се използва за разядка.