Коварната болест депресия

Семинар „Изход от депресията“

Според сайта на СЗО депресията е често срещано умствено разстройство. В глобален мащаб повече от 264 милиона души от всички възрасти страдат от депресия. Тя е водеща причина за инвалидност по целия свят.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

Броят на жените с депресия е от 2 до 3 пъти по-голям от броя на мъжете.

Депресията е сериозна болест, но не всички видове депресия се смятат за болест. Депресивни чувства могат да се появят в живота на всички нас поради травматични събития или други ситуации, но това са нормални реакции, които не се свързват с болест. Те ще изчезнат след време. Такава депресия се нарича ситуативна. Причини за нея могат да бъдат:

 • Загуба на работа
 • Развод
 • Смърт на близък човек
 • Разочарование в любовта
 • „Мрачен понеделник“

Според news.bg 8% от българите страдат от депресия, а има предположения, че достигат до 1 милион души. Затова е решаващо за доброто ни психично и физическо здраве да се запознаем с тази болест и да знаем как да намерим изход от депресията. Това е първата статия от семинара „Изход от депресията“, а аз съм Йорданка Дейчева, психолог. В тази поредица ще ви представя същността, симптомите и влиянието на депресията върху нашата психика и физика, както и програмата на д-р Недли „Изход от депресията“, която може да се прилага в извънболнична среда и постига отлични резултати в страни от целия свят.

Д-р Недли твърди, че „Подходящото лечение може успешно да облекчи или излекува депресията. Повечето случаи могат да се лекуват извън болницата“. Въпреки това тези от вас, които са на медикаментозна терапия, не трябва да намаляват или прекратяват употребата на лекарства без консултация с лекаря си.

СИМПТОМИ НА ГОЛЯМА ДЕПРЕСИЯ

 1. Дълбока тъга или празнота
 2. Апатия
 3. Възбуда или безпокойство
 4. Разстройство на съня
 5. Проблеми с теглото/апетита
 6. Липса на концентрация
 7. Чувство на прекомерна вина или малоценност
 8. Мрачни мисли
 9. Умора

Ако човек не е преживял някаква емоционална травма, която да причинява ситуативна депресия, диагнозата депресия може да бъде поставена като се определи колко от следните симптоми има той/тя:

Човек, който има поне 5 от деветте симптома в продължение поне на 2 седмици проявява клинично дефинираната голяма депресия. Човек, който има от два до четири от деветте симптома в продължение поне на две седмици, има клинично дефинираната лека форма на депресия, наричана субсиндромална, която може да не засяга качеството на живота му, но има вероятност да се развие в голяма депресия.

 1. ДЪЛБОКА ТЪГА е това, което повечето хора свързват с депресивните чувства. Те проявяват този симптом, ако лично признават, че почти всеки ден, през по-голямата част от деня, се чувстват тъжни или празни или ако друг човек наблюдава това у тях. Например наблюдателят може да забележи, че въпросната личност се разплаква без видима причина. Децата или юношите отговарят на този симптом, ако настроението им не е тъжно, а раздразнително.

Също така, според д-р Недли хората, които не проявяват този симптом или симптом номер две, апатия, нямат тежка депресия, независимо колко от другите симптоми имат.

 1. АПАТИЯТА се описва като забележимо намален интерес или удоволствие от почти всички дейности през по-голямата част от деня, почти всеки ден. Дори „забавните“ неща вече не ни радват. Засегнатият човек често значително губи мотивация и не му се прави нищо.
 2. ВЪЗБУДАТА е смущение без определена причина, често описвано като безпокойство. Човек също проявява този симптом, ако общото ниво на активност е значително понижено. Той може да не съзнава по-бавния си ход при вървене, докато не се види на някой клип вкъщи. И други обичайни дейности често са значително забавени.
 3. РАЗСТРОЙСТВОТО НА СЪНЯ може да варира при различните хора. Някои имат безсъние почти всяка нощ, докато други са сънливи или дори спят през по-голямата част от времето, дори през деня. Характерно за тези хора е, че не искат да стават сутрин, но трябва да „измъкват себе си“ от леглото.

Аз си спомням, че още като тийнейджър имах периоди, в които постоянно спях – изобщо не исках да ставам, а да живея в страната на сънищата. Сега си давам сметка, че още тогава съм имала признаци на депресия.

 1. ПРОМЯНАТА В ТЕГЛОТО ИЛИ АПЕТИТА може също да отиде в двете крайности. Ако за един месец човек отслабне или надебелее с пет или повече процента от телесното си тегло без целенасочени действия от негова страна, този симптом е приложим за него. Важи също и ако има забележимо повишаване или намаляване на апетита всеки ден. Децата проявяват този симптом, ако не наддават според очакванията в течение на времето.
 2. ЛИПСАТА НА КОНЦЕНТРАЦИЯ е най-забележим при студентите или умствените работници. Хората, които трудно вземат решения или казват, че ясното мислене им е трудно почти всеки ден, също проявяват този симптом.
 3. ЧУВСТВОТО ЗА МАЛОЦЕННОСТ кара човек да се чувства безполезен за другите почти всеки ден. Прекомерното или непропорционално чувство за вина също е проява на този симптом.
 4. МРАЧНИТЕ МИСЛИ включват постоянно повтарящи се мисли за смърт или самоубийство, независимо дали човекът наистина е изработил конкретен план за провеждането му. Ако вече е правил опит, той категорично отговаря на описанието.
 5. УМОРА ИЛИ ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ почти всеки ден. Често хората не вярват, че имат депресия, ако проявяват симптома умора, но не чувстват дълбока тъга.

Пациентът трябва да приеме диагнозата, ако ще следва продължителна програма за лечение. Това е важната първа стъпка за предприемане на продължително лечение, за да се постигне трайното излекуване.

Много проблемно е неразбирането на тясната връзка между ума и тялото – то води до неточно схващане за здравето и болестта. Неправилно е да мислим, че умствената болест не е свързана с физическото здраве и че физическата болест не е свързана с умственото здраве. В действителност умственият и физическият аспект на здравето и болестта са напълно неотделими. Депресията, като едновременно причина и следствие, усложнява другите заболявания.

Депресията увеличава риска от:

 • Фатален мозъчен удар с 50 %
 • Внезапна смърт на преживели сърдечен удар 2, 5 пъти
 • Смърт от рак
 • Смърт от пневмония

ВЛИЯНИЕ НА ДЕПРЕСИЯТА ВЪРХУ РАЗЛИЧНИ ФУНКЦИИ И ОРГАНИ

 • Свива хипокампа
 • Повишава нивата на стрес-хормоните
 • Остеопороза
 • Високо кръвно налягане
 • Астма
 • Главоболие
 • Физическа немощ
 • Възможно повишаване на припадъците
 • Безплодие
 • Намалява количествата на секс-хормоните
 • Затруднява контрола на кръвната захар при диабет

Според Роналд Кеслър, професор по здравна политика в медицинския факултет на Харвард в Бостън, Масачузетс, когато човек е депресиран, употребата на алкохол или наркотици често води директно до опит за самоубийство.

Някои тъжни или тревожни хора пият алкохол или използват наркотици, за да притъпят емоционалната болка. Това, което не осъзнават, е, че тези наркотични вещества в края на краищата влошават настроението им и засилват мислите за самоубийство.

Още подробности за влиянието на депресията върху човешкия мозък можете да научите от книгата на д-р Недли „Изход от депресията“. В следващата статия „Скритото влияние на депресията“ ще споделя с вас важна информация за влиянието на депресията върху организма ни, което често остава незабелязано.

Харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“, за да следите, коментирате и споделяте публикациите ми.

Посетете и уебсайта ни facebible.bg, където в раздел Психология публикувам всичките си видеа и статии. А в подраздел Изход от депресията публикувам информация за това как можем да преодолеем това коварно заболяване.

Има изход от депресията!

Йорданка Дейчева, психолог