Перфекционизъм

Семинар “Мисли трезво”

Здравейте всички, които като мен мислите, че психологията не е само кабинетна наука, а принципи на живот, които могат да ни направят по-добри хора. Това е семинарът „Мисли трезво“, в който разглеждам 10-те неправилни модела на мислене според Когнитивно-поведенческата терапия. В първото видео днес ще ви представя когнитивната грешка „Всичко или нищо“.

Хората с мисловен модел „всичко или нищо“ обичат да опростяват света, като вкарват всичко в рамките на крайностите: черно или бяло. Той се нарича също и поляризирано мислене.
Случвало ли ви се е да се събудите неделя сутрин и да си кажете: „Днес ще трябва да почистя къщата, да измия прозорците, да занеса зимните дрехи на тавана и да донеса летните. Иска ми се да наготвя нещо вкусно, а трябва и да си довърша превода. А, трябва и да проверя домашните на детето. Ужас, я по-добре да се връщам в леглото!“ Отказвате се и започвате да отлагате задълженията си до безкрай.
Когато си мислим, че ако не свършим всичко наведнъж, все едно не сме направили нищо, ние допускаме мисловната грешка „Всичко или нищо“.

Йорданка Дейчева; ydeicheva@facebible.bg