(1) Щастливи заедно: истинската любов

Здравейте, това е първото видео от поредицата „Щастливи заедно“. Днес ще говорим за това какво представлява истинската любов.

„Вече не те обичам. Тук пътищата ни се разделят. Сбогом…“. Едва ли някой може да остане равнодушни към тези съдбоносни думи на главната героиня, изречени на фона на бушуваща буря и напрегната музика. Именно чрез такива филмови сцени много хора преживяват собствените си горчиви спомени от разрушена връзка или разпаднал се брак.

Любовта идва и си отива, и ние сякаш нямаме никакъв съзнателен контрол върху чувствата си. Просто се случва от само себе си: влюбване, разлюбване, раздяла, нова връзка… Известната шведска група Роксет вълнува милиони сърцата по света още от 1987 г. с трагичната си сърцераздирателна балада „Трябва да беше любов“. Ето какво разкрива тя за любовта:

„Трябва да беше любов, но сега свърши.

Беше всичко, което исках, но сега живея без нея.

Трябва да беше любов, но сега свърши.

Отиде там, където тече водата…

Отиде там, където духа вятърът…“.

Любовта, според тази балада, е като водата и вятъра – идва и си отива, когато си иска, тя е извън нашия съзнателен контрол, като природните стихии. Сигурно затова и статистиките за брака хармонизират с тази тъжна балада:

40% от браковете в България през 2016 г. са завършили с развод.

Всеки втори брак в България приключва с развод до 10-тата година. Обещанието „Докато смъртта ни раздели“ се е превърнало в „Не зная как те изтърпях цели 10 години“!

България е на първо място в ЕС по брой на извънбрачните деца. 59,1% от всички живородени деца в страната са извънбрачни.

62.6% от брачните двойки се развеждат по „взаимно съгласие“.

Любовта е отишла там, „където тече водата…, където духа вятърът“.

Обаче аз днес искам да изтъкна другата статистика: 60% от браковете успяват да оцелеят. По новините чуваме за двойки, които са успели да запазят любовта си в продължение на 40-50 години! Взаимната им привързаност и обич не са се понесли по водата или по вятъра. През 2018 година семейство Мичеви са били заедно цели 68 години! (https://www.actualno.com/society/semejstvo-michevi-sa-naj-dylgo-jenenata-dvojka-u-nas-news_659704.html) Явно тяхната представа за любовта е по-различна от популярната.

Две различни гледни точки за любовта

  1. Популярната гледна точка: Любовта е само чувство

В повечето случаи по медиите получаваме следната представа за любовта:

„Невъзможно е да обичаш и да бъдеш разумен“ – Френсис Бейкън.

„Любовта е сериозна душевна болест“ –  Платон.

„Сърцето си иска своето. Няма логика в тези неща. Срещаш някого, влюбвате се и това е“ – Уди Алън.

Според тези хора чувствата нямат нищо общо с разума и волята.

  1. Втората гледна точка: Любовта е принцип, който включва и чувствата, и разума

Според Когнитивно-поведенческата терапия „Мислите предшестват чувствата и емоциите“ (Недли, „Изгубеното изкуство на мисленето“). Според Християнската психология разумът и моралът трябва да имат водеща и контролираща роля спрямо чувствата и страстите. Елън Уайт, най-превежданата жена-автор в световен мащаб, казва: „Чистата и свята обич не е чувство, а принцип. Хората, движени от истинска любов, не са нито неразумни, нито слепи… Истинската любов е един възвишен и свят принцип, съвсем различен по характер от онази любов, която се поражда от чувствата и която внезапно умира, когато е подложена на сериозно изпитание“ (Уайт, Елън Г. Дом и семейство, гл. “Истинска любов или заслепение”).

Какво значение има нашата представа за любовта?

Пример: Семейна двойка има проблеми в брака. Как ще се развият техните взаимоотношения зависи изцяло от представата им за любовта.

  • Ако те мислят, че любовта е само чувство, което идва и си отива и те нямат никакъв контрол върху него, какъв ще е изходът от техния брак? „Вече не те обичам. Тук пътищата ни се разделят. Сбогом…“. Последиците: наранени чувства, нещастни деца, скарани роднини и т.н.
  • Ако те смятат, че любовта включва не само чувства, но и вярност, търпение, загриженост, те най-вероятно ще потърсят начини да разрешат проблемите.

Вашата представа за любовта определя колко стабилен ще бъде бракът ви.

Ако мислите, че любовта е нетрайно чувство, ще бъдете безсилни да ѝ въздействате по някакъв начин.

Ако мислите, че любовта е чувство и принцип, ще можете чрез действията си да я възкресите, ако сте допуснали да умре. Нали в крайна сметка това е смисълът на всяко семейно консултиране?

Как си изграждаме неправилни представи за любовта?

  1. Объркани впечатления. Всеки човек още от най-ранно детство има натрупани известни впечатления за любовта. Например: Майка ми и баща ми постоянно се караха, сигурно е така във всички семейства.
  2. Погрешни заключения, основани върху личен опит. Личният опит дава понякога съмнителна, а винаги ограничена информация и може да доведе до погрешни заключения, които не са полезни за изграждането на трайни любовни взаимоотношения. Например: Първият ми приятел беше голям егоист, сигурно всички мъже са егоисти.
  3. Деформирано мислене, дължащо се на влиянието на културата. Макар че не може да се прецени точно, не може и да се отрече въздействието на културата – филми, телевизионни предавания, различни видове реклама, списания, романи, отношения на приятели, думи и примери от популярни припеви и др. Например: Рекламите често внушават, че мечтата на всяка жена е да види всички мъже в краката си. Това едва ли е отлична основа за дълготрайна връзка.

Любимото ми определение за любов

„Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. Любовта никога не отпада“ (1 Коринтяни 13:4-8).

Тук любовта е представена като принцип на действие. Любовта прави винаги най-доброто за обекта на любовта. Любовта е ПРИНЦИП. Тя не е мимолетно чувство, въпреки че включва много чувства с много нюанси. Но основната характеристика на любовта е, че тя е ПРИНЦИП, РЕШЕНИЕ ДА ПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ДРУГИЯ. Отново ще цитирам Елън Уайт: „Превъзходството и ценността на чистата любов се състоят в нейната способност да върши добро и нищо друго освен добро“ (Елън Уайт, „Ум, характер, личност“, кн. 2, с. 81, 82).

Ако любовта, освен чувство, е също и себеотрицателен принцип на действие, който се изразява в решението да правим най-доброто за любимия, тогава наистина има надежда бракът ни да оцелее „в добро и зло, в богатство и бедност, докато смъртта ни раздели“.

Каква е твоята представа за любовта?

Следва: Причини за проблеми в брака