Кризите – провал или възможност (2)

Как да се справяме с кризите и стреса от тях

В първата статия „Кризите – провал или възможност“ (1) ви представих фазите, през които преминава човек, когато преживява криза и загуба, както и стресовата реакция спрямо тях. В тази втора статия „Как да се справяме с кризите и стреса от тях“ ще споделя с вас 4 принципа, които ще ни помогнат да преодолеем трудните моменти.

1 принцип: Физическото здраве намалява стреса

Навици, които подобряват физическото здраве

 • Подходящо хранене
 • Редовни физически упражнения
 • Избягване на „легалните наркотици“ като никотин, кофеин и алкохол
 • Минимална употреба на излишни лекарства

 Ето и няколко важни правила за здравословно хранене

 • Придържайте се към растителна вегетарианска диета. А ако не сте убедени, че е необходимо, или не можете да го направите, поне намалете месото. СЗО препоръчва да се яде месо не повече от 2-3 пъти седмично.
 • Избягвайте „рафинирани храни“ и използвайте възможно най-много храни в естеството им състояние (напр. пълнозърнест хляб, а не бял; кафява вместо бяла захар и др.).
 • Яжте само калориите, необходими за идеалното ви тегло. На сайта ни https://facebible.bg/ можете да си изтеглите напълно безплатно електронната книга за поддържане на оптимално тегло „Искаш ли да отслабнеш без мъчителните диети“. В нея д-р Войчева обяснява подробно как да изчислите необходимите ви калории.
 • Избягвайте стимуланти като кофеин и сродни на него вещества (напр. теобромин в шоколада). Кофеинът повишава стрес-хормоните.
 • Яжте добре на закуска.
 • Яжте два пъти или най-много три пъти дневно.
 • Не яжте между основните хранения.
 • Яжте малко на вечеря – салата или плод с хляб например; или изключете напълно вечерното хранене.
 • Пийте много вода между храненията (около 8 чаши на ден).

2 принцип: Доброто „социално здраве“ побеждава стреса

Добрите отношения в семейството, прошката, разрешаването на конфликтите с добронамереност

Лично за мен най-важното качество за добри взаимоотношения е любовта, а най-пълното описание на любовта според мен е в Новия завет: „Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. Любовта никога не отпада“ (1 Коринтяни 13:4-8). Добрите взаимоотношения, мотивирани от любов, са ключов фактор за преодоляване на кризи и загуби.

От социалните фактори, един изключително конструктивен начин да контролираме стреса е да се посветим на благородна кауза, която помага на другите. Това ни носи истинско удовлетворение, а и осъзнаваме, че нашите проблеми не са най-големите на света. Това ни помага да мислим трезво в трудна ситуация.

3 принцип: Доброто психично здраве по-лесно преборва стреса

Планирането намалява безпокойството за бъдещето. Доколкото е възможно, обмисляйте добре важни бъдещи събития в живота като образование, професия, покупка на жилище, почивка и т.н. Въпреки че не можем да планираме всичко, подготовката за бъдещето ни дава определена увереност, че можем да се справим с живота си.

Избягвайте когнитивното изкривяване „предсказване на бъдещето“, което ни кара да очакваме постоянно да се случват неприятни неща. Не забравяйте, че във всяка неприятна ситуация можем да открием и нещо добро. Например ако сме загубили работата си, можем да си намерим такава, която да ни харесва повече.

Трезвото и реалистично мислене ни помага да намерим начини да преодолеем кризата. Мъдрецът Соломон още преди 3 000 години е открил, че макар в криза да ни се струва, че всичко е загубено, трябва да сме сигурни, че ще дойдат по-добри времена: „Вечер може да влезе плач да пренощува, а на сутринта иде радост“ (Псалм 30:5).

Емоционалната интелигентност ни позволява да овладеем тревогата и гнева, за да осъществяваме на практика плановете и целите, които сме си поставили. На нашия сайт https://facebible.bg/ можете да изтеглите безплатно електронната книга за емоционална интелигентност „6 стъпки за овладяване на гнева“.

 Достатъчно почивка и сън подобряват умственото здраве. Осигурявайте си поне 6-8 часа сън нощем и един почивен ден седмично. Да почиваме един ден на всеки седем е вложено в нас още от Сътворението.

4 принцип: Силното духовно здраве преборва стреса и тревожността

Нашият мироглед е решаващ, когато се опитваме да се справим с продължителен стрес или загуба. Всеки трябва да открие принципите, които му носят удовлетворение в живота.

Когато аз преживявам тежка криза или загуба, за мен като християнка е много ценно следното библейско обещание:

„Верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, а заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите“ (1 Коринтяни 10:13).

Мисълта, че всемогъщият Бог ще ми помогне и ще ме насочи към изхода от кризата винаги ми носи надежда и утеха.

Ако желаете да следите видеата и публикациите ми, харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“ и посетете нашия уебсайт https://facebible.bg/, където в раздел Психология публикувам статии, видеа и семинари.

На сайта можете да изтеглите напълно безплатно електронната книга за емоционална интелигентност „6 стъпки за овладяване на гнева“ и електронната книга за поддържане на оптимално тегло „Искаш ли да отслабнеш без мъчителните диети“.

Пожелавам ви да бъдете здрави и да мислите трезво!

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg

Харесайте и последвайте фейсбук страницата ми “Психология за всеки ден”.

Харесайте и последвайте фейсбук страницата ми “Християнска психология”.