ОМАЛОВАЖАВАНЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНОТО

На пръв поглед това когнитивно изкривяване може да изглежда същото като гледането през отрицателен психичен филтър. Обаче има разлика. Хората, които гледат на обстоятелствата през такъв психичен филтър, виждат само отрицателните страни. За разлика от тях, хората, които „омаловажават положителните неща“, виждат и признават положителните страни, но настояват, че „това не се брои, защото…“

Историята за израелтяните в пустинята под ръководството на Мойсей е забележителен пример за омаловажаване на положителното. Признавайки, но омаловажавайки многото доказателства за Божието ръководство, те сочат към всеки проблем по пътя като доказателство, че Мойсей ги е довел в пустинята да умрат. Фактът, че Бог е разделил Червеното море, за да ги спаси от египтяните; че избликва вода от канарата; че всеки ден праща от небето прясна храна; че им пази сянка през деня, осветява лагера през нощта, води техните битки и дори дрехите им не се изтъркват, се омаловажава напълно всеки път, когато преживяват някаква криза. Резултатът е тревожност, депресия и паника – обратното на градивното спокойствие, което би довело до далеч по-добър изход.

ТИПИЧНО ЗА ХОРАТА, КОИТО ОМАЛОВАЖАВАТ ПОЛОЖИТЕЛНОТО
 • Да омаловажават положителните преживявания и лични постижения, като настояват, че „те не се броят“.
 • Да превръщат добрите неща в негативни преживявания.
 • Да признават доброто, но да смятат, че то няма никаква стойност.

 ОМАЛОВАЖАВАНЕ, КОЕТО УБИВА: РАЗСТРОЙСТВО С ИЗКРИВЕНА ПРЕДСТАВА ЗА СОБСТВЕНОТО ТЯЛО

Хората имат склонност да бъдат твърде строги към себе си по отношение представата за собственото тяло. Обществото цени определени физически качества и много хора изпадат в капана на чувството за малоценност, защото не отговарят на невъзможните очаквания. Това предизвикателство, което се нарича „Разстройство с изкривена представа за собственото тяло“, е толкова широкоразпространено, че психиатрите всъщност го описват като „нормативно недоволство“ при жените. С други думи, жена, която е доволна от тялото си, може всъщност да се смята за „извън нормата“!

Представата за собственото тяло може да се определи като отношението към своето тяло, особено по отношение на формата, размера и естетиката. Изкривяването се получава, когато мнението на човек за тялото му е различно от действителността.

Например някои жени винаги смятат, че имат наднормено тегло, а жените с нормално тегло – че са дебели. За мъжете логиката изглежда точно обратната: с нормално тегло се смятат за слаби, а най-вманиачените културисти се считат за идеални. Момчетата и мъжете, които се поддават на този социален натиск, са по-склонни към опасно поведение като приемане на креатин или дори още по-лошо – стероиди.

НЕЗДРАВОСЛОВНИ ПОСЛЕДИЦИ
 • чувство за малоценност
 • крайни и нездравословни диети
 • редуване на преяждане и пречистване
 • социална фобия
 • анорексия нервоза
 • булимия
 • страх от промяна
 • крайности в усилията за преобразяване според невъзможния идеал

Културата има огромно влияние върху главозамайващото повишение в броя на случаите на това разстройство в наши дни. Скорошни проучвания представят убедителни доказателства, че образите от медиите играят значителна роля за отношението на жените към телата им. За съжаление, настоящият стандарт за красота подчертава аспекти, които са невъзможни за постигане от повечето хора. Изследователите установяват, че особено жените изпитват повече вина, тревожност и депресия, след като гледат кокалестите модели в медиите. През последните 30 години рекламираната в тях идеална женска форма става все по-тънка и по-тънка, докато средностатистическата жена всъщност става все по-обемиста.

 ЛИПСА НА МОТИВАЦИЯ

Омаловажаването на положителното може да доведе също и до сериозна липса на мотивация за постигане на постижими цели. Реалистичните цели могат да си струват усилията и да пораждат силно чувство на удовлетворение. Обаче човек, който омаловажава положителното, често се лишава от благотворното влияние на успеха. Това води до намаляване на инициативността за достойни начинания.

Пример: Да свалите здравословно 10 кг за шест месеца може да е постижима за човек с реално наднормено тегло, но често той не полага никакви сериозни усилия, защото омаловажава положителните последици от постигането на тази цел. Ползата от здравословното отслабване не е само по-добър външен вид, но и подобрение в енергията, настроението, химията на мозъка, паметта, физическата издръжливост, кръвното налягане, кръвния холестерол, контрола на кръвната захар и триглицеридите в кръвта – и това не е всичко. Но тъй като такъв човек омаловажава положителното, той няма необходимата мотивация дори да започне.

СТРАТЕГИИ ЗА ПРОМЯНА

Най-доброто оръжие срещу омаловажаването на положителното е вярата в истината. Истинските убеждения могат да станат положителни мисли, които да се вкоренят и да ни подтикнат към действие. В Своите проповеди Исус говори много за вярата и вярванията, но никога за положителното мислене. Няма съмнение, че Той разбира това, което много хора са научили от Негово време до сега: истинската вяра е по-силна от въображаемото положително мислене. Ако искаме да постигнем целите си, трябва наистина да вярваме, че можем да го направим. По думите на Томас Фулър: „Не вярва този, който не живее според своята вяра“.

Д-р Недли съветва: „Затова преценявайте своите постижими цели, преценявайте вероятните реалистични положителни последици, помнете ги, без да ги омаловажавате и ще постигнете един от отличителните белези на подобрената емоционална интелигентност – мотивация за постигане на целите си“.

Йорданка Дейчева, Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg