ЗДРАВОСЛОВНИ АЛТЕРНАТИВИ
Много традиционни ястия за българската кухня могат да бъдат заменени с алтернативни варианти с намалени или изключени наситени мазнини, както и десерти без захар. Ето няколко предложения:
Вместо свинско със зеле:
Средно голяма зелка се нарязва и запича с настърган морков и олио. Добавя се и ситно нарязан зелен лук, който съдържа 10 пъти повече селен от зрелия (селенът предотвратява окислението на мазнините). Задушава със ситно нарязан зрял и зелен лук. След 5-6 минути се добавя 1 ч.л. червен пипер, 1 кафена чаша ориз и се разбърква добре. Добавят се 3 кафени чаши гореща вода и се вари на бавен огън до полуготовност. Когато зелето омекне се добавя червен пипер и доматен сок на вкус, смесва се с ориза и една кафена чаша зрял боб (от консерва или предварително сварен) и се разбърква добре. Допича се за 10-15 минути.
Съчетанието на зърнени с бобови, в случая ориз с боб, доставя всички незаменими аминокиселини, т.е. получаваме пълноценни белтъчини, а си спестяваме холестерола.
Руска салата
300г картофи 150 г моркови 200 г кисели краставички, 150 г грах, 4 яйца, 400 г майонеза. 150 г колбас (соев), сол, лимон. Картофите и морковите се сваряват. Всички продукти се нарязват на малки кубчета.
За майонезата: 250 мл олио, 1 равна ч.л. лимонена к-на, 1 ч. л. сол, 150 мл прясно мляко. В съд, подходящ за разбиване, слагате солта, лимонената к-на, олиото и накрая свареното и изстудено прясно мляко. Разбива се за 30 сек. с ножчето на миксер или в пасатор. Добавят се 2 с.л. лимонов сок и сол на вкус
Сандвичи с банан и фъстъчено масло
Три филии от пълнозърнест хляб с квас. Намазват се със смес от:
2 суп. лъж. (30 мл) разтопено натурално кокосово масло заедно с мъничко натурално какао на прах, 2 суп. лъжици (30 мл) фъстъчено масло, мед – до 2 суп. лъжици.
½ -1 банан (по 4 нарязани кръгли парченца на филия)
По-мъничко домашна веган нутела в средата на всяка филия по желание (нутелата е смес от фурми, лешници и орехи, натурално какао и кокосово масло) и отгоре с парченце био шоколад (по-желание)