Щастливи заедно: проблеми в брака

Причина 1: Изкривена представа за любовта.

За да запазим брака си, трябва да знаем какво точно представлява любовта, защото именно тя е спойката, която държи двама души заедно за цял живот. А най-широкоразпространеното днес мнение, особено по медиите, е, че любовта е, медицински казано, болестно състояние.

 „Невъзможно е да обичаш и да бъдеш разумен“ – Френсис Бейкън.

„Любовта е сериозна душевна болест“ –  Платон.

„Сърцето си иска своето. Няма логика в тези неща. Срещаш някого, влюбвате се и това е“ – Уди Алън.

 

Три главни източника на погрешни идеи за любовта

Има три главни източника на погрешни идеи и виждания за любовта. Докато говорим за тях е добре да анализираме собствените си идеи за любовта и да определим техния източник.

 А. Объркани впечатления. Всеки човек има натрупани известни впечатления за любовта, включително и случайни мнения, взети оттук-оттам, като се започне още от най-ранно детство. Някои от тях са извлечени от семейна среда. Например: Майка ми и баща ми постоянно се караха, следователно е така във всички семейства.

 Б. Погрешни заключения, основани върху личен опит. Много хора действат на основата на погрешни изводи, извлечени от техни собствени преживявания. Личният опит дава понякога съмнителна, винаги ограничена информация и води до погрешни заключения, които не са полезни за изграждането на трайни любовни взаимоотношения. Например: Първият ми приятел беше голям егоист, следователно всички мъже са егоисти.

 В. Деформирано мислене, дължащо се на влиянието на местната култура. Не може да се прецени точно колко деформираното отношение към любовта е повлияно от въздействието на културата – филмите, телевизията, различните видове реклама, списания, романи, отношения на приятели, думи и примери от популярни припеви и др. Имаше една реклама на шампоан, която внушаваше, че ако си измия косата с него, всички мъже ще се влюбят в мен и ще се редят пред мен на опашка! Това едва ли е благонадежден източник на истина и мъдрост, но не можем да отречем, че ни влияе.

Трябва да беше любов…

 Известната шведска група Роксет трогна сърцата на хората, особено младите, през 1987 г. с трагичната сърцераздирателна балада „Трябва да беше любов“. Ето какво разкрива тя за любовта:

 

„Трябва да беше любов, но сега свърши.
Беше всичко, което исках, но сега живея без нея.
Трябва да беше любов, но сега свърши.
Отиде там, където тече водата…
Отиде там, където духа вятърът…“

Наистина ли това представлява любовта? Чувство, което започва и свършва; което се понася по реката и изчезва в далечината и след него остават само горчиви носталгични спомени?

Ако любовта идва и си отива когато си иска, тя е като хазарта – шансът да спечелиш е много по-малък, отколкото да загубиш! Искате ли това да бъдат изгледите ви за семейно щастие?

Откъде да получим точна информация какво представлява истинската любов? Защото ако разбираме същността на любовта, ще можем да я проявяваме и в брака си. Но откъде черпим информация си е личен избор. Зависи в голяма степен от убежденията на човека: философът – от философията, мюсюлманинът – от Корана, християнинът – от Библията. Обаче има и общочовешки ценности, признати дори в конституциите на държавите.

Съюз за цял живот

В основата на брачния обет, който всички изричаме, стои християнската представа за брака като съюз за цял живот между мъж и жена, които истински се обичат. От него можем да извлечем една много решаваща истина за любовта. Ако любовта е само чувство, което идва и си отива, мислите ли, че ще издържи „в добро и зло, в богатство и бедност, в радост и мъка“? Когато мъжът ми ме дразни и не иска да ми купува много дрехи, ще си намеря друг. Това, грубо казано, е отношението на много хора днес.

Любовта е ПРИНЦИП

Но за да може любовта да издържи в добро и зло, тя трябва да е много повече от само чувство. Любовта прави винаги най-доброто за обекта на любовта. Любовта е ПРИНЦИП. Тя не е мимолетно чувство, въпреки че включва много чувства с много нюанси. Но основната характеристика на любовта е, че тя е ПРИНЦИП, РЕШЕНИЕ ДА ПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ДРУГИЯ. Следователно истинската любов се ръководи предимно от волята.

Любов всеки ден

Предполагам, че много от вас познават поне на външен вид актьора Пиърс Броснан, който играе известния агент 007 – винаги обграден от съвършени красавици, които падат в краката му. Но в реалния живот той е женен за интелигентната журналистка Кийли Смит, която ни най-малко не прилича на холивудски модел. Явно ги свързва нещо повече от само чувство. Двамата са заедно вече от 23 години, а бракът им продължава 16 години и според него тя все още е светлината на деня му, макар че външно  е доста по-различна отколкото в началото. Ако любовта беше само чувство, тя бързо щеше да се изпари. Но изненадващо е, че този холивудски актьор е взел решение да обича жена си в добро и зло, докато смъртта ги раздели.

 

Какво трябва да запомним за любовта:

  1. Любовта не е нито лесна, нито проста. Тя е изкуство, което трябва да изучавам и животът ми да се изпълни с нея. Аз мога да се науча как да обичам.
  2. Любовта е активна сила, която мога да контролирам със собствената си воля. Аз не съм безпомощен роб, „пленник“ на любовта. Аз имам избор.
  3. Любовта е силата, която ще произведе любов, когато се науча да я раздавам, вместо да се напрягам да я привлека.

 

Тайната да бъдеш обичан е да се научиш да даваш любов, вместо да се стремиш да я привлечеш.

Повечето хора мислят, че чувството е на първо място в любовта. А знаете ли, че според Когнитивно-поведенческата терапия всъщност мислите предизвикват и оформят нашите чувства? Нашите чувства не се появяват и изчезват безразборно и без причина – те са последица от нашите представи. Ако имаме правилна представа за любовта, тя ще поражда в нас правилни действия, които ще предизвикат желаните чувства.

 

Мислите предизвикват и оформят нашите чувства

Най-известното описание на всички аспекти на любовта откриваме в бестселъра на всички времена – Библията: „Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. Любовта никога не отпада“ (1 Коринтяни 13:4-8).

Причина 2: Егоизмът

Коренът на всички проблеми в брака се крие в една много често използвана дума днес. И тя е АЗ. АЗ искам ти да се грижиш за мен, АЗ трябва да получа щастие, АЗ желая да ме забавляваш, АЗ очаквам да ми даваш пари… И така до безкрай. Хуманистичната философия поставя човека в центъра на вселената. Всичко съществува, за да служи на МЕН.

Християнската философия поставя в центъра СЕБЕОТРИЦАНИЕТО – най-висшето призвание на човека е да служи на ДРУГИЯ. В древната книга е записано нещо много интересно (Изход 23:5): „Ако видиш магарето на неприятеля си, паднало под товара си, не го отминавай, а го разтовари заедно с него“. Днес можем да заместим магарето с кола! “Ако видиш колата на неприятния си съсед, закъсала край пътя, не отминавай. Помогни му да се справи с проблема”. Лесно ли е да помогнеш на врага си, който е закъсал край пътя?

Ето какво е открил един известен музикант: „Ако искаш истински отношения и чувства, то трябва да се откажеш от своя егоизъм“ (Лаури Юльонен). Ако и мъжът, и жената съзнателно си поставят за цел да правят най-доброто за партньора си, тогава ще намират начини да преодоляват всички проблеми.

 

Причина 3: Нереалистични очаквания

Трета причина за проблеми в брака са нереалистичните очаквания. Например: В добрия брак не трябва да има караници. Ние винаги трябва да сме отзивчиви един към друг. Винаги ще бъдем на почти едно и също мнение. Когато някои от нашите нереалистични очаквания не се сбъднат, ние обикновено започваме да обвиняваме другия затова и следват раздори, разочарование и болка.

Причина 4: Културни различия

Или как трябва да стои капакът на тоалетната чиния: вдигнат или спуснат?

Двамата идват от различна семейна среда: възпитание, отношения в семейството, отношения към братя/сестри, морални ценности, общуване и т.н. Например мъжът е свикнал да се съобразява с мнението на властната си майка, а жената е по-независима и иска двамата сами да вземат решенията си. Или пък съпругът има безброй шумни роднини, които нахлуват по всяко време на гости; а съпругата е едно дете и е свикнала да има достатъчно пространство и време за спокойствие и уединение.

 

Причина 5: Неочаквани обстоятелства

Загуба на работа, болест, раждане на дете с проблем, смърт в семейството. Всяко едно от тях създава стресова ситуация, която в един небалансиран и нестабилен брак може да доведе до отчуждаване и дори до развод.

Всички тези, и още цял куп проблеми, имат потенциала да подкопават основите на брачните връзки и да тестват до краен предел здравината на брачното “тройно” въже. Обаче правилното им разрешаване с любов, себеотрицание и загриженост може да направи брака още по-здрав и щастлив, отколкото е бил в началото. Както е казал някой, кризата или ни убива, или ни прави по-силни.

Йорданка Дейчева, психолог, Клуб Психология и здраве – Плевен, psihologiaizdrave@abv.bg