Нещо ужасно ще се случи!

Семинар “Мисли трезво”

Здравейте!

Това е семинарът „Мисли трезво“, а аз съм Йорданка Дейчева, психолог. В тази поредица представям 10-те неправилни модела на мислене според Когнитивно-поведенческата терапия. Те правят живота ни нещастен и увреждат добрите отношения. Днес ще коментирам втората когнитивна грешка: Предсказване на бъдещето.

За да я илюстрирам, ще дам пример със себе си. Преди време спряхме колата на паркинга на пазара и тръгнахме да купуваме някои неща. Времето беше много топло. Когато седнах вътре, нещо стана с алармата и вратите се заключиха. Мъжът ми остана навън, а аз – заключена вътре сама. Започнах да усещам как ме завладява паника, сърцето ми започна да бие с всичка сила, започнах да си представям как няма да мога да изляза от колата, ще се задуша и ще умра! Буквално! Докато мъжът ми оправи алармата, няколко пъти вратите се отключваха и заключваха и всеки път паниката ми ставаше сякаш все по-силна. Обикновено външно не ми личи, но с усилие на волята се въздържах да не започна да удрям по стъклата с юмруци!

Хората, които допускат тази нелогична мисъл, очакват, че ще се случат лоши неща и най-вече чувстват убеждението, че тяхното предсказание е едва ли не реален факт. Очакваното нещастие със сигурност ще дойде.

Този неправилен начин на мислене може да ни причини:

 1. Излишен стрес и тревожност
 2. Песимистичен мироглед
 3. Мисли за самоубийство
 4. Нереалистична представа за събитията
 5. Напрежение във взаимоотношенията
 6. Болести

Когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“ се нарича още „Катастрофично мислене“. Според д-р Недли в книгата му „Изгубеното изкуство на мисленето“ имаме два вида неправилни прогнози:

 1. Нереалистично песимистична прогноза
 2. Нереалистично оптимистична прогноза

Нереалистично песимистична прогноза

Пример за нереалистично песимистична прогноза: Този коронавирус е много страшен. Когато отида до магазина, някой ще ме зарази, ще се разболея, ще развия усложнения и пневмония, ще вляза в болница и не зная как ще свърши всичко това!

Реалистично ли е това предсказание за бъдещето? И реалистично, и доста нереалистично.

 • Този коронавирус не е чак толкова страшен – много хора го минават леко
 • Не задължително да се заразя, когато отида до магазина
 • Но дори и да се заразя, не е задължително да се разболея
 • Но дори и да се разболея, не е задължително да имам усложнения, нито да вляза в болница.

Въпреки че съдържа определена доза истина, тази прогноза е доста преувеличена, да не говорим, че може въобще да не се случи нищо от това.

Нереалистично оптимистична прогноза

Пример за нереалистично оптимистична прогноза: О, бракът е лесно нещо. Достатъчно е да се обичате, да бъдете заедно и всичко ще бъде наред.

Реалистична ли е тази прогноза за брачно щастие? Определено не.

 • Бракът не е лесно нещо – изискват се много усилия две съвсем различни личности да започнат да действат в хармония дори и наистина да се обичат.
 • Да бъдете заедно е важно, но ако няма истински дълбоко общуване и загриженост един към друг, бракът няма да изтрае дълго.

И тази прогноза съдържа определена доза истина, но в по-голямата си част е неправилно мислене.

Катастрофичното мислене, или очакването да се случат лоши неща в бъдеще, ни кара да преживяваме многократно опасенията в главата си и да се тревожим многократно, вместо да преживеем кризата само веднъж – когато се случи, а не предварително във въображението си. Това е вредно както за психичното, така и за физическото ни здраве.

Как да се преборя с когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“?

 1. Оценявай реално ситуацията – не какво ще стане или няма да стане според въображението ти, а какви са фактите. Ако вземем примера за вируса, който можем да хванем, можем да си кажем следното: Да, има голяма вероятност да се заразя, но в момента съм здрав/а. Да не се поддавам на паниката, а да правя всичко възможно да укрепвам имунната си система.
 2. Искай коригиращото мнение на близките и приятелите – отстрани нещата се виждат по-ясно.
 3. Подготвяй се за бъдещето – според д-р Недли подготовката за бъдещето ни спестява много излишни тревоги. Вместо да се тревожа дали няма да се заразя от болест в бъдеще, трябва да вземам всички предпазни мерки и да се грижа за здравето си сега. Вместо да си мисля, че бракът ми ще се получи от само себе си, трябва да полагам всички усилия да изграждам дълбока връзка с близкия човек сега. Такъв вид подготовка ще ни носи увереност, че не сме безпомощни жертви на сляпата съдба, а имаме влияние върху бъдещето.
 4. Мирогледът ти трябва да носи успокоение и надежда. Това, в което вярваш, житейската ти философия, мирогледът ти трябва да ти осигурява надежда и увереност в бъдещето. Ако не е така, сериозно трябва да се замислиш за ползата от него. На мен като християнка много ми харесва т.нар. молитва за спокойствие на Райнхолд Нибур: „Господи, дари ми спокойствието да приема нещата, които не мога да променя; смелост да променя нещата, които мога; и мъдрост да правя разлика между двете“.

Ще ми бъде интересно да чуя коментарите ви за следната ситуация: Петя не е учила почти нищо за изпита си. Когато говори с приятелка, казва: „Утре със сигурност ще имам двойка“. Според вас това представлява ли неправилния модел на мислене „Предсказване на бъдещето“?

В следващата статия ще ви представя една друга когнитивна грешка: Прекалено обобщаване.

Книгата на д-р Недли „Изгубеното изкуство на мисленето“ можете да поръчате от сайта на издателство „Нов живот“.

Бъдете здрави и мислете трезво!

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg