Нещо ужасно ще се случи

Семинар “Мисли трезво”

Това е семинарът „Мисли трезво“, а аз съм Йорданка Дейчева, психолог. В тази поредица представям 10-те неправилни модела на мислене според Когнитивно-поведенческата терапия. Те правят живота ни нещастен и увреждат добрите отношения.

Днес ще коментирам втората когнитивна грешка: Предсказване на бъдещето.За да я илюстрирам, ще дам пример със себе си. Преди време спряхме колата на паркинга на пазара и тръгнахме да купуваме някои неща. Времето беше много топло. Когато седнах вътре, нещо стана с алармата и вратите се заключиха. Мъжът ми остана навън, а аз – заключена вътре сама. Започнах да усещам как ме завладява паника, сърцето ми започна да бие с всичка сила, започнах да си представям как няма да мога да изляза от колата, ще се задуша и ще умра! Буквално! Докато мъжът ми оправи алармата, няколко пъти вратите се отключваха и заключваха и всеки път паниката ми ставаше сякаш все по-силна. Обикновено външно не ми личи, но с усилие на волята се въздържах да не започна да удрям по стъклата с юмруци!

Хората, които допускат тази нелогична мисъл, очакват, че ще се случат лоши неща и най-вече чувстват убеждението, че тяхното предсказание е едва ли не реален факт. Очакваното нещастие със сигурност ще дойде.

Йорданка Дейчева; ydeicheva@facebible.bg