Скритото влияние на депресията

Семинар “Изход от депресията”

Защо тази статия носи заглавието „Скритото влияние на депресията“? Защото депресията не е само умствена болест, която въздейства върху психиката ни. Тя незабележимо оказва влияние върху много физически болести, като влошава състоянието на болния човек. Ако не се лекува, може да доведе дори до смърт, например от сърдечно-съдово заболяване.

В книгата си „Изход от депресията“ Д-р Недли казва: „Неправилно е да се мисли, че умствената болест не е свързана с физическото здраве и че физическата болест не е свързана с умственото здраве. В действителност умственият и физическият аспект на здравето и болестта са изцяло неотделими“ (Изпод от депресията, с. 26).

Депресията увеличава риска от:

 • Фатален мозъчен удар с 50 %
 • Внезапна смърт на преживели сърдечен удар 2, 5 пъти
 • Смърт от рак
 • Смърт от пневмония

Какво е влиянието на депресията върху някои органи, телесни функции и болести?

Депресията намалява размера на мозъка: свива хипокампа (който е свързан с ученето и паметта).

Повишава нивата на стрес-хормоните, което понижава нивото на енергия при депресираните хора и удължава депресията.

Увеличава загубата на костно вещество и може да причини остеопороза. Мъдрецът Соломон явно е знаел тази връзка още преди 3 000 години, когато пише в „Притчи“: „Унилият дух изсушава костите“ (Притчи 17:22).

Съчетанието на депресия и тревожност значително повишава риска от високо кръвно налягане.

Почти половината от хората с хронично главоболие имат също тревожност или депресия.

Рискът от инвалидизиране за по-възрастни хора се повишава дори само при един депресивен симптом.

Някои от случаите на безплодие могат да се свържат директно с депресията.

Според Роналд Кеслър, професор по здравна политика в медицинския факултет на Харвард в Бостън, Масачузетс, когато човек е депресиран, употребата на алкохол или наркотици често води директно до опит за самоубийство. Депресивните състояния са водещата причина за самоубийство и се наблюдават в около 35% от всички случаи. Колкото по-тежка е депресията, толкова по-голям е рискът от самоубийство.

Потенциални последици от депресията са пристрастяване към никотин, алкохол, наркотици, храна, електронни устройства и т.н.

Депресията може да попречи на студентите успешно да завършат образованието си. За тях е трудно да намерят работа и да се задържат там. Когато работят, обикновено не изпълняват добре служебните си задължения.

В проучване на 1215 майки се установява, че децата на депресирани майки имат по-лоши резултати на тестове за експресивна реч и словесно възприятие.

Това са някои от примерите за скритото влияние на депресията, което можем да забележим понякога дори в своя живот. Но освен това е важно да знаем и какви могат да бъдат причините за нея. Защото ако само вземаме лекарства, без да отстраняваме истинските причини за заболяването, рискуваме да останем цял живот на антидепресанти. А ако открием причините, има голяма вероятност да ги отстраним и да се преборим с депресията.

Д-р Недли разделя причините за депресията на 8 основни групи фактори. Сега ще ви представя накратко всяка от тях:

1 група фактори: Непроменими рискови фактори

Това са: генетика, възраст, пол, етнос, история на депресия в юношеството, семейна история на депресия.

Не можем да променим гените, възрастта, пола си, но можем да намалим вероятността да се депресираме, като въздействаме на другите рискови фактори, които пък могат да се променят.

2 група фактори: Храненето

Тези фактори зависят изцяло от нашите решения. Това е огромна тема и ще имаме отделно видео за нея – третото от семинара. Сега само ще спомена, че в него ще коментирам влиянието на някои вещества върху настроението: серотонин, омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, витамин В12, хомоцистеин и др. Тази група фактори е в нашата власт – ние решаваме какво да ядем.

3 група фактори: Социални фактори

Социалните фактори, които повишават риска от депресия, са:

 • Раздяла на родителите
 • Дядовци и баби, които отглеждат сами внуците си
 • Жестоко социално малтретиране
 • Съзависимост
 • Ниска социална класа
 • Липса на социална подкрепа
 • Отрицателни, стресиращи събития

Разбира се, доста от тези фактори са извън нашия контрол, но пък емоционалната интелигентност ни позволява да решаваме как да реагираме в такива неприятни ситуации. А контролът върху отрицателните чувства може да ни помогне да избегнем депресията.

4 група фактори: Начин на живот

В тях се включват: обездвижване; нарушаване на 24-часовите ритми на организма; разрешени наркотици като тютюн, кофеин, алкохол; незаконни наркотици; травми на главата

Доста от тези фактори определено са въпрос на избор от наша страна. Когато разберем, че те повишават риска от депресия, можем да вземем интелигентно решение да не ги допускаме в живота си.

5 група фактори: Болести

Някои заболявания могат да причиняват депресия: мозъчен удар, сърдечни болести, рак, СПИН, болест на Паркинсон, диабет, следродилен синдром, предменструален синдром, разстройства на съня, болести на щитовидната жлеза, болести на надбъбречните жлези, лупус

Добре е да знаем, че тези болести биха могли да причиняват депресия и че трябва да направим всичко възможно чрез здравословен начин на живот и лечение да ги преодолеем или поне да ограничим вредното им влияние.

6 група фактори: Небалансирана електрическа активност в челния дял

Д-р Недли казва, че „почти всички жертви на депресия страдат от понижена електрическа активност“ в областта на челния дял на мозъчната кора. Това се установява чрез ПЕТ сканиране (позитронна емисионна томография). Затова трябва да правим всичко възможно да подобряваме функцията на челния дял. Ако желаете да научите как, можете да гледате видеата ми от поредицата „Генералът на ума“ на сайта ни facebible.bg в раздел Психология, подраздел Изход от депресията: https://bit.ly/3f1544F

7 група фактори: Необичайни причини за депресия

Например синдром на „болната сграда“, вирусът борна и др.

8 група фактори: Недоказани причини за депресия

Още подробности за скритото влияние на депресията върху психиката и физиката ни, както и за причините за депресия можете да научите от 2 и 3 глава от книгата на д-р Недли „Изход от депресията“. Както виждате, някои от причините за депресия не можем да променим, обаче повечето могат да бъдат променени чрез нашия съзнателен избор и решения. В следващите статии ще коментираме по-подробно начините за тяхната промяна.

За края съм запазила добрата новина. Мозъкът е изключително издръжлив. Той може да устои на комбинация от три рискови фактора и да не се депресира. Едва когато се добави и четвърти фактор – той вече прелива чашата.

Едно важно предупреждение: ако сте на лекарствена терапия, не трябва да предприемате никакви промени в лекарствата си без консултация с лекуващия си лекар. Самолечението може да бъде опасно.

В следващата статия „Храна за по-добро настроение“ ще ви представя влиянието на различни вещества върху настроението ни и как да избираме храните, които ще ни предпазват от депресия.

Ако сте пропуснали първата статия от семинара “Коварната болест депресия”, можете да я прочетете тук: https://bit.ly/2WQtYO1

Харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“, за да следите, коментирате и споделяте публикациите ми.

Посетете и уебсайта ни facebible.bg, където в раздел Психология публикувам всичките си видеа, статии и семинари. А в подраздел Изход от депресията публикувам информация за това как можем да преодолеем това коварно заболяване.

Информация за книгата на д-р Недли “Изход от депресията” можете да получите на тел. 0895 69 64 61 или на лично съобщение до фейсбук страницата ми “Психология за всеки ден”.

Има изход от депресията!

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg