24 УРОКА, КОИТО МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ОТ БИЛ ГЕЙТС

 

Бил Гейтс е забележителен човек. Най-богатият човек в света е (да, най-богатия, защото ако не беше дал 27 милиарда долара за благотворителност, щеше да е далеч пред Карлос Слим), но вместо да се оттегли и да се наслаждава на богатството си, той е решил, че трябва да направи света едно по-добро място за живеене. И в това си начинание е хвърлил цялата си енергия, време и ресурси.

Вероятно сте чували за неговата кампания “The Giving Pledge”. Ако сте – знаете за какво говоря. Ако не сте – ще обясня накратко. Това е инициатива на Бил Гейтс, насочена към най-богатите хора в света, преживе или след смъртта си да дарят част или цялото си богатство за благотворителни каузи. Както споменах по-горе Бил Гейтс е дарил около 27 милиарда долара чрез неговата фондация за благотворителност. Заедно с Уорън Бъфет (номер 3 по богатство за 2010г.) са убедили над 30 милиардери да се присъединят към каузата на тази кампания. Самият Бъфет е дарил 8 милиарда долара.

Със сигурност има какво да научим от Бил Гейтс. Основаването, годините управление на Майкрософт и заниманията му с фондацията са причината той да натрупа огромен опит и да има какво да сподели пред света относно живота, бизнеса, технологиите, визията си. Ако съществуват 3-ма човека на света, от които можем да научим най-полезните уроци за живота, Бил Гейтс е един от тях.

Представям Ви 24 урока, на които той учи своите служители, приятели, дори и врагове. Няма да ги разглеждам подробно, просто ще ги изброя. Интерпретацията и начина на приложение ще оставя на Вас. Искрено се надявам да докоснат сърцата Ви и да Ви вдъхновят:
~Промени света, или си иди вкъщи.
~Освети пътя.
~Направи удар. (не сърдечен )
~Най-добрите предимства на човечеството са тези, които създават равни условия.
~Трябва да имате чувство за бързина.
~Пазарът не винаги определя правилните неща.
~Живейте стойностно.
~Вашето най-добро, става още по-добро с правилните хора.
~Иновацията е сърцето и душата на бизнеса.
~Бъди основата, платформата.
~Създай по-добра система.
~Създай еко система.
~Научете се как да “въртите манивелата”.
~Грижете се за хората си.
~Разделяйте и завладейте проблема.
~Увеличаването на шансовете, не Ви гарантира успех.
~Не е нужно да си пръв победител.
~Най-трудната обратна връзка, която получавате е тази, от която най-много се нуждаете.
~Бизнесът и технологиите вървят ръка за ръка.
~Когато имате проблем, очертайте му рамка.
~Празнувайте успехите, но се учете от провалите.
~Технологията е просто инструмент.
~Не автоматизирайте неефективността.
~Упълномощавайте хората, делегирайте.