Ти винаги ме ядосваш…

Семинар „Мисли трезво“

Здравейте! Това е семинарът „Мисли трезво“, в който разглеждам 10-те неправилни модели на мислене, които правят живота ни нещастен и влошават добрите отношения. Най-важното е да се научим да ги откриваме и поправяме.

Плевенските тролеи

Днес ще ви представя следващата когнитивна грешка или неправилен модел на мислене: „Прекалено обобщаване“. Ще я илюстрирам с моите перипетии с Плевенските тролеи. Аз ги използвам много рядко, няколко пъти в годината. Спирката е точно пред нашия блок. Не зная каква сила управлява тролей №9, но знаете ли какво се случва почти всеки път, когато реша да се кача в него? Излизам от входа, тръгвам към спирката и виждам как тролеят заминава точно под носа ми. Започнах да си мисля, че към мен е назначен специален демон, който само ме дебне кога ще тръгна към тролея и започва да прави сложни машинации, за да го изпусна.

Когато преди време превеждах книгата „Изгубеното изкуство на мисленето“ на д-р Недли и прочетох за неправилния модел на мислене „Прекалено обобщаване“, се замислих за изказването си, че тролеят „винаги“ заминава под носа ми. Да, има доста случаи, когато става така, но реално те са, да речем, малко повече от половината от всички случаи. А това не е достатъчно, за да обобщя, че това става „винаги“ в моя живот. Случва се и тролеят да дойде точно навреме.

 Определение

 

Хората, които прекалено обобщават, са склонни да опростяват действителността, като избират да приемат едно или две отрицателни събития като „модел на техния живот“. Те са склонни да стигнат до заключението, че тъй като им се е случило нещо лошо веднъж или пък няколко пъти, то ще се случва постоянно през останалата част от живота им. Казвате ли си често: „Все на мен се случва нещо лошо“?  Думите „винаги“ и „никога“ са типични за този начин на мислене.

Преди няколко години ползвах услугите на позната адвокатка. След делото ѝ се обадих да питам за резултата и тя нещо ми се скара. И аз повече не ѝ се обадих. Карах мъжа ми. Очаквах, че щом ѝ звънна, тя пак ще реагира раздразнително: т.е. направих неправилно обобщение въз основа само на един случай.

 

ЧЕСТО СРЕЩАНИ НЕПРАВИЛНИ ОБОБЩЕНИЯ

„Ако работя усилено, няма начин да не успея“.

„На добрите хора не се случват лоши неща“.

„Ти никога не миеш съдовете“.

„Никой не ме харесва“.

„Ти винаги ме ядосваш“.

 Безразборните обобщения за който и да е човек или група от хора клонят към преувеличаване, пренебрегват важни подробности или опростяват прекалено действителността. Предразсъдъците са форма на прекалено обобщаване. Например „всички роми са крадци“, което няма как да бъде вярно за всички.

Д-р Недли твърди, че „Прекаленото обобщаване е форма на „мързеливо мислене“, чрез която се опитваме да избегнем правилното обмисляне на нещата“. Някои хора вземат един факт или събитие, създават общовалидно правило от него, но никога не го проверяват.

Как правят учените своите обобщения? Въз основа на много случаи. Например лекарите описват всички случаи на дадено заболяване, за които имат информация. Сега при тази пандемия с новия коронавирус учени от цял свят споделят информацията си със свои колеги и търсят сходни симптоми, сходни резултати от тестове, сходни резултати от проби за ваксини. Едва след като са описали огромен брой случаи, те правят своите заключения и обобщения за симптомите и вероятното лечение.

Докато хората, които се подхлъзват по неправилното мислене „Прекалено обобщаване“, правят своите заключения въз основа само на един или няколко случая. И смело, но твърде прибързано и лекомислено заявяват, че ще бъде така през целия им живот занапред. Вместо да помислят дали наистина обобщението им е вярно, те дръзко и необмислено го обявяват за „модел на живота“. Това е разликата между правилното обобщение и прекаленото обобщение: правилното обобщение взема предвид всички обстоятелства, докато прекаленото обобщение е необосновано и прибързано.

Например често ми се случва, след като съм казала нещо на мъжа си, той да ме погледне неразбиращо и да каже „Какво?“. И, разбира се, аз отново трябва да повтарям казаното. Тогава първото изречение, което самó ми идва отвътре е: „Ти никога не ме слушаш!“. Трябва да призная, че това е обобщение въз основа само на няколко случая, защото през повечето време той чува какво му казвам. Защо, тогава, правя такова неправилно обобщение, че той никога не ме слуша, когато това не е вярно в повечето случаи?

Психолозите са установили, че човек е склонен да запомня повече негативите, свързани с дадена ситуация, а не позитивите. Особено когато има песимистична или депресивна настройка. Ако в един ден се случи 2 пъти мъжът ми да не ме чуе, аз веднага му казвам, уж шеговито, че никога не ме слуша, докато всъщност другите 50 пъти през деня той ме е чул и ми е отговорил. Проучванията показват, че неприятните ситуации се врязват повече в паметта ни от приятните. Затова ни е по-лесно да правим неправилни негативни обобщения.

Отварям една бърза скоба. Разбрахте ли от горния пример с мъжа ми защо ние, жените, изговаряме два пъти повече думи от мъжете? Ами просто защото ние, жените, трябва да повтаряме всяко нещо по два или три пъти, тъй като половинките ни все не са чули нещо!

 КАКВО ДА НАПРАВЯ

Обобщенията са правилни и неправилни. Как да избегнем неправилните прекалени обобщения? Две грешки превръщат обобщенията в прекалени и тях трябва да избягваме.

  1. Не приемайте обобщението като факт, а като хипотеза, която трябва да проверите.

Например вярно ли е обобщението, че „Успехът е винаги свързан с парите“? Според мен не, защото много хора постигат успехи, които не са свързани с пари: например добре възпитаните деца са успех и гордост за всяка майка, независимо дали е богата или бедна. Имам приятели, които не печелят много пари, но обичат работата си, вършат я добре и хората са доволни от тях. Следователно успехът не винаги е свързан с парите. Затова винаги проверявайте дали обобщенията ви са точни.

  1. Не правете обобщения въз основата на твърде малко случаи.

Фактът, че нещо се е случило два или три пъти поред, не означава, че въз основа на тези случаи може да се предскаже някакъв модел. Познавам човек, който има лошо мнение за жените само защото бившата му съпруга се е оказала несериозна и лекомислена. Означава ли това, че всички жени са несериозни и лекомислени? Разбира се, че не.

Ще ми бъде много интересно, ако ми напишете някои от прекалените обобщения, които забелязвате у себе си или у други хора. Например аз споменах три от моите: „Тролеят винаги заминава под носа ми“, „Ти никога не ме слушаш“ и „Ти винаги ме ядосваш“. Можете да напишете като коментар под видеото някое неправилно обобщение, което се сещате, че вие използвате или сте забелязали у друг човек.

В следващата статия ще представя следващото когнитивно изкривяване – „Психичен филтър“ или черногледството.

Можете да се абонирате и за моя YouTube канал „Психология за всеки ден“, за да получавате съобщения за новите ми видеа.

Книгата на д-р Недли „Изгубеното изкуство на мисленето“ можете да поръчате от сайта на издателство „Нов живот“.

Бъдете здрави и мислете трезво!

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg