5 принципа на щастливия брак

Най-мащабното проучване на дългосрочни бракове досега разкрива пет ключа към щастливото съвместно съжителство.

Проучването обхваща 700 души, женени за общо (пригответе се за шокиращо сборно число) 40 хиляди години.

Те отговарят на въпросите: как да намериш подходящ партньор, как да преминеш през трудните времена и дават всякакви съвети за любовта и брака, с които разполагат.

„Вместо да се фокусирам върху малък брой истории, моята цел беше да се възползвам от „мъдростта на множеството“, събирайки съвети за любовта и връзките от широк и разнороден разрез от дългосрочно омъжени хора на възраст по научно надежден и достоверен начин“ – казва авторът на изследването проф. Карл Пилемер.

 

Ето какви са петте най-популярни съвета:

 

  1. Научете се да общувате

Говорете, говорете, говорете. Възрастните хора с дълъг брак вярват, че повечето брачни проблеми могат да се решат чрез отворена комуникация и обратно – много от браковете са се разпаднали поради липса на комуникация, пише Пилемер.

 

  1. Опознайте партньора си, преди да се ожените

Много от възрастните хора, които изследвах, са се оженили много рано. Въпреки този факт, те съветват обратното. Те съветват по-младите хора да изчакат и да не се женият, преди да са опознали партньора си и да имат достатъчно споделени преживявания. Важна част от този съвет е следното: Никога недейте да се жените, очаквайки, че ще промените партньора си.“

 

  1. Гледайте на брака, сякаш е вечен

Вместо да гледате на брака като на доброволно партньорство, което продължава, докато има страст, възрастните хора препоръчват начин на мислене, в който той е дълбок ангажимент, изискващ уважение, дори в краткосрочен план нещата да не вървят. Много от тях са преминали през сухи и нещастни периоди и са намерили начини да ги разрешат – което ги е наградило с пълноценен и щастлив брак на по-късен етап от живота.

 

  1. Научете се да работите като екип

Хората с дългогодишен брак ни учат да прилагаме в него опита, който сме натрупали от участието си в различни отбори в живота – в спорта, в работата и т.н.

По-конкретно, тази гледна точка включва да гледате на проблемите като колективни на двойката, а не като отговорност на единия или другия.

 

  1. Изберете някой като вас

„Бракът на моменти е труден за всеки, убедени са възрастните хора, но е много по-лесно с някой, който споделя вашите интереси, идвате от сходна социална среда и имате сходни възгледи за живота.

 

„Най-основната нужда е за сходство в основните ценности, свързани с потенциално спорни въпроси като отглеждане на децата, отношението към парите и религията.“