ОПАСНИ МАЗНИНИ
Ако искате да намалите мазнините в хранителния си режим, е добре да знаете кои мазнини са вредни за здравето.
Какво е хидрогенирана мазнина? Това е мазнина, втвърдена чрез химическа реакция с участието на водород, която съдържа транс мазнини (или транс изомери на мастните киселини), което никак не е добра новина.
Полезни са растителните мазнини в естествения си течен вид. Те понижават лошия холестерол и повишават добрия – този, който прочиства кръвоносните съдове от отлагания. Животинските мазнини пък временно повишават и лошия, и добрия холестерол. След това нивата им лесно се нормализират, особено при физически активните хора и тези, които не ги употребяват в прекалено големи количества. При приемане на хидрогенирани растителни мазнини обаче, които са промишлено създадени и пълни с транс изомери, лошият холестерол се повишава, добрият спада и това положение се задържа доста дълго време, докато организмът търси начин да се справи с несвойствената храна. Този двоен отрицателен ефект върху съотношението между добрия и лошия холестерол е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини.
Транс мазнините толкова натоварват сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския институт за обществено здраве замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила по 30 хил. смъртни случая годишно в Съединените щати.
В България обаче избягването на транс мазнините все още е доста по-трудно, отколкото в САЩ, където обявяването им върху опаковката на хранителните продукти е задължително. Поради ниската им цена и висока трайност те се използват едва ли не навсякъде. Освен това няма изискване за споменаване на съдържанието им върху опаковката на стоките у нас. Така че, ако пише само “растителни мазнини”, не става ясно дали са хидрогенирани или не. Затова е добре да се предпочитат продукти с подробна информация за съдържанието, поне докато и в България се въведат по-строги правила в тази област.
Храни, които съдържат транс мазнини:
почти всички продукти в заведенията за бързо хранене
готовите баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия с много малки изключения
солети, чипс, царевични пръчици
шоколад – там, където пише растителни мазнини, но има шоколади и с краве масло, които са по-полезни
така наречената растителна сметана, в която единственият растителен елемент е хидрогенирана мазнина
пуканки за микровълнова печка
маргарин и др.
Д-р Веска Войчева