ВЛИЯНИЕ НА ДЕПРЕСИЯТА ВЪРХУ НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Депресия и мозъчен удар

Мозъчният удар е първата физическа болест, която може да бъде влошена от депресията. Най-често срещаният физически фактор за нея е атеросклерозата или натрупването на плака в артериите, снабдяващи с кръв мозъка. Те накрая се запушват, което причинява смърт на мозъчната тъкан, снабдявана от тези увредени артерии.

Забележете, че рискът от фатален мозъчен удар се увеличава с 50% при хората, които страдат от депресия. Защо? Депресията повишава активността на  тромбоцитите (малки клетъчни частици), които циркулират в кръвообращението, което увеличава риска от запушване на артерия, в която има натрупан холестерол.

 

Депресия и сърдечни болести

Второто повлияващо се от депресията заболяване, сърдечните болести, е причина номер едно за смъртност в САЩ и целия свят. Пациентите със сърдечен удар, след възстановяване от физическите си симптоми, може да се почувстват неспособни да се върнат към най-обикновените си навици. Те чувстват притеснение и тъга или липса на енергия, които не могат да обяснят. Нормално е за сърдечно болни пациенти да се чувстват тъжни заради болестта си. Обаче не е нормално тази тъга да продължава повече от две седмици, особено когато възстановяването е задоволително.

Сърдечно болни пациенти с тежка депресия са изложени на 150% по-висок риск да починат в рамките на две години, отколкото не-депресираните. Депресията повишава смущенията в сърдечния ритъм и намалява способността на сърцето да се ускорява, когато работим, и да се забавя, когато почиваме. Тези зловещи цифри подсказват, че адекватното лечение за депресията или умората може да бъде дори по-важно от вземането на правилните лекарства след сърдечен удар.

Има един по-важен фактор от нивото на холестерола, кръвното налягане или пушенето – настроението на пациента. Проучванията показват, че депресията след коронарна операция за поставяне на байпас гарантира, че след една до пет години ще се появят запушвания, които причиняват повтарящи се болки в гърдите. Изследванията разкриват, че в случаите на периодична сърдечна болест депресията превишава по значение известните рискови фактори за сърдечни болести.

 

Депресия след сърдечен удар

Ако болен, който се възстановява от сърдечен удар, се депресира:

·   Депресията пречи на възстановяването.

·   Депресията рязко повишава риска от смърт в рамките на две години.

·   Лечението на депресията е „задължително“.

 

Влияние на депресията върху различни функции и органи

·   Свива хипокампа

·   Повишава нивата на стрес-хормоните

·   Остеопороза

·   Високо кръвно налягане

·   Астма

·   Главоболие

·   Физическа немощ

·   Възможно повишаване на припадъците

·   Безплодие

·   Намалява количествата на секс-хормоните

·   Затруднява контрола на кръвната захар при диабет

 

Депресията не само причинява забележими временни промени в структурата и функцията на мозъка, но може да причини също и постоянни промени според едно проучване във Факултета по медицина на университета Уошингтън в Сейнт Люис. Използван е ядрено-магнитен резонанс, за да се направят триизмерни снимки на мозъка на депресирани и здрави жени. Жени с история на депресия имат от 9 до 13 процента по-малък размер на хипокампа.

Макар че депресията потиска определени умствени и телесни функции, тя всъщност стимулира отделянето на поне три хормона: един хормон на хипоталамуса, един от хипофизните хормони и кортизол, хормон на стреса, произвеждан от надбъбречните жлези. Като ефекта на доминото, повишеното отделяне на първия хормон може да отключи отделянето на втория и т.н. Тези по-високи количества на стрес-хормоните обясняват трайното намаление на размера и функциите на определени мозъчни области.

При здравите хора, подложени на стрес, високото количество кортизол може да породи усещане за повишена енергия, което им помага да се „преборят“ със стреса, но при депресираните хора високото ниво на кортизол по-скоро понижава нивото на енергия и удължава депресията. Голямото количество може също да създаде условия за повторение на депресията след първоначално възстановяване.

Високите нива кортизол в кръвта за повече от няколко дена са неблагоприятни за здравето, както и за депресираните хора. Всъщност в някои случаи той може да бъде свързан с постепенно свиване на мозъчните области, отговарящи за словесната памет.

Източник: Dr Neil Nedley, Depression: The Way Out.