КОМАНДНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЗЪКА: КАК ДА ГО ПАЗИМ ЗДРАВ

 Здравейте! Това е третото видео от поредицата „Командният център на мозъка“, в която представям функциите на челния дял на мозъка и как да го поддържаме в отлична форма, за да мислим трезво и ясно. Аз съм Йорданка Дейчева, психолог, и в това трето видео ще ви запозная с 8 важни принципа за здравето на челния дял.

 Принцип 1. Пазете челния си дял от физически травми

Физическите травми могат да нанесат необратимо увреждане на мозъка. Някои спортове като бокс, футбол и мотоциклетизъм са силно рискови дейности.

Но физическата травма не е ограничена до спортистите. Автомобилните катастрофи могат да причинят увреждане на челния дял. Затова е задължително да си слагаме предпазните колани.

Трябва да внимаваме с подхлъзванията през зимата и да учим децата си да не се блъскат и бутат в училище.

Принцип 2. Предотвратявайте болести, които могат да увредят челния ви дял

Мозъчният удар е сред най-опасните. Контролирането на рисковите фактори като високо кръвно налягане може да го предотврати. Според д-р Недли рисковите фактори за мозъчен удар при хора на възраст между 16 и 60 години включват високо кръвно налягане, диабет, пушене, сърдечни болести и консумация на алкохол. Жените могат да добавят противозачатъчните таблетки към този списък с рискови фактори.

Затова е изключително важно да живеем здравословно.

 Принцип 3. Избягвайте лекарства/наркотици и токсини, които могат да увредят функцията на мозъка

Този списък включва и „законните наркотици“ като кофеин, никотин и алкохол, както и незаконните наркотици.

Принцип 4. Подобрявайте качеството на кръвта, която захранва мозъка

Как? Дишайте чист, свеж, наситен с кислород въздух, което означава че често трябва да намирате начин да излизате сред природата, въпреки натовареното ежедневие. Дълбокото дишане, особено на свеж въздух, може да повиши сатурацията на кислорода достатъчно, за да се подобри функцията на челния дял. Да дишаме дълбоко означава да дишаме от диафрагмата и да се опитваме да правим 6 вдишвания-

издишвания на минута. Това означава, че всяко трае около 10 секунди. Разбира се, това няма да го постигнем още от първия опит, но ще го постигнем с постоянство.

Редовните аеробни упражнения (за предпочитане навън) ще накарат сърцето да изпомпва наситената с кислород кръв към мозъка. Препоръчителният минимум е 30 минути интензивно движение всеки ден.

Принцип 5. Осигурявайте добра храна

Яжте изобилно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки.

Намалете или изключете месото и сиренето/кашкавала.

Растителната храна е най-добрата диета за подобряване способностите на нашия мозък според много експерти.

Принцип 6. Осигурявайте достатъчно слънчева светлина                                

Слънчевата светлина има полезно влияние върху настроението по принцип и особено върху челния дял. Освен всичко друго, тя може да повишава произвеждането на серотонин (който подобрява настроението). Това на свой ред предотвратява депресията и умората.

Проучванията на животни показват, че излагането на естествена дневна светлина води до отделянето на значително по-голямо количество мелатонин вечер, което ще ни помогне да спим добре и да се събудим свежи и отпочинали.

Принцип 7. Упражнявайте както тялото, така и ума

Физическите упражнения са задължителна стратегия за доброто психично здраве и за лечението на депресия. Също толкова важни са и умствените упражнения! Точно както нашите мускули се отпускат, ако не ги упражняваме, така е и с челния ни дял. Сериозните четива, изучаването на природата, задаването на въпроси за огромния свят около нас стимулират челния дял.

В книгата си „Изход от депресията“ д-р Недли подчертава, че умствената активност на децата и юношите е особено важна за подобряване способността за учене. Учените сега откриват първите убедителни доказателства, че интелектуалната стимулация може значително да повиши броя на мозъчните клетки в една критична област на мозъка. По-рано се е смятало, че броят на активните мозъчни клетки е долу-горе постоянен още от ранното детство и си остава такъв през целия живот. Но едно епохално проучване в Института Солк установява нещо различно.

Там млади мишки се поставят в среда с повече игри и играчки, както и място да се разхождат в доста големи клетки. Когато излизат резултатите, се оказва, че тези мишки имат 15% повече мозъчни клетки в една ключова област от мозъка, отговорна за паметта и ученето, отколкото генетично идентичните мишки, живеещи в по-бедна среда. Важното заключение е, че средата, която осигуряваме за децата си, наистина може да повлияе върху броя на мозъчните клетки и способността им да учат.

Елън Уайт описва последиците от стимулирането на мозъка в книгата си „Ум, харктер, личност“, изд. „Нов живот“, София, 2000, с. 95-97:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА МОЗЪКА ЩЕ ГО РАЗВИВА

„Разумът се приспособява към измеренията на темите, с които се налага да се занимава. Ако е зает единствено с незначителни, обикновени неща и никога не се напряга да схване великите и вечни истини, той спира развитието си и отслабва. От тук разбираме колко ценна е Библията като средство за придобиване на интелектуална култура“.

Принцип 8. Да контролираме това, което гледаме, чуваме и преживяваме

Когато мислим за весели, положителни теми и предлагаме на ума си задълбочени материали, това ни помага в борбата с депресията, а освен това обогатява ума и укрепва интелекта.

Тъй като центърът на духовността, морала и волята е челният дял на мозъка, оптималните данни, които вкарваме, трябва да бъдат качествени материали, които подхранват нашето духовно и морално естество.

Ако желаете да следите видеата и публикациите ми, харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“. Посетете и нашия уебсайт https://facebible.bg/, където в раздел Психология публикувам статии и видеа.