КАЛЦИЯТ В ХРАНИТЕ

В последно време се наблюдава, че храните с високо съдържание на калций, които същевременно не увеличават отделянето на калций чрез урината (както е например при месото и млечните продукти), могат да допринесат за сериозно понижаване на артериалното налягане. Едно изследване, в което са взели участие над 6000 мъже и жени с високо кръвно налягане, показало, че всеки приет грам калций води до намаляване на кръвното налягане с 12%. Въпреки това на една конференция на кардиолозите населението бе предупредено да не използва калций на таблетки. ,,Пациентите трябва да набавят калция с храната – заяви  професор Джеймс Дуайър – зеленчуците, зърнените храни, семената от сусам и други са  изключителен източник на калций.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот”